Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Mateřinka dosáhl plnoletosti. Letos dorazilo 18 škol

Už osmnáct let patří každé jaro v Liberci oblastnímu kolu soutěže tvořivosti dětí z mateřských škol, Mateřince. Práh plnoletosti překročila Mateřinka v sobotu 7. března. V sále liberecké ZUŠ hrálo, zpívalo a tančilo bezmála 240 dětí z 18 mateřských škol z Liberce a dalších obcí kraje.

Jaký je nejlepší lék na špatnou náladu? Najít si kamaráda! Tak zněla odpověď dětí na jeden z dotazů moderátorek, které provázely letošní oblastní kolo Mateřinky. A dospěláci v hledišti souhlasně zatleskali.

Do ZUŠ v Liberci se sjeli předškoláci z Liberce, České Lípy, Českého Dubu, Chrastavy nebo například i Hejnic. Divákům, kteří se skládali především z rodičů a prarodičů malých účinkujících, předvedly děti také třeba břišní tance. Zavedly je i mezi zvířata zoologické zahrady, kouzelníky a africké šamany. Fantazie učitelek mateřských škol neznala mezí.

„Máme v Liberci dvě Mateřinky. Tou druhou je festival profesionálních divadel, která hrají pro děti předškolního věku. Obě Mateřinky považuji za stejně důležité, obě rozvíjejí fantazii a tvořivost nejmenších dětí,“ zdůraznil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, který letošní ročník Mateřinky za statutární město Liberec zahajoval.

Letošní ročník je soutěžní, což znamená, že jeden nebo dva soubory mají šanci postoupit do celostátního klání v Nymburce. Finalisty si ovšem z videozáznamu oblastních kol vybírají sami pořadatelé závěrečného kola. Na něm vystupují předškoláci z Liberecka pravidelně. Některé mateřské školy se dokonce na finále Mateřinky blýskly už víckrát.

„V Nymburku jsme již hráli, a byla to pro nás čest. Ale na oblastním kole v Liberci se nám líbí víc. Považujeme si toho zázemí, které zde máme, a přehlídky víc užíváme,“ poznamenala Ladislava Sehnoutková, ředitelka MŠ Beruška. „Mateřinka je důležitá i pro učitelky, které na festivalu vidí, co s dětmi dělají jinde. Festival je pro nás inspirací, předáváme si mezi sebou své nápady,“ doplnila.

Hlavním pořadatelem libereckého oblastního kola je zdejší MŠ Korálek v čele s ředitelkou Vladimírou Jurigovou. Jak řekla ředitelka, bez sponzorů by se liberecká Mateřinka obešla jen stěží. Díky nim neodjížděly mateřské školy z přehlídky s prázdnou. Na památku dostaly keramický hrneček ve tvaru Ještědu (vyrobený zdravotně postiženými ze sdružení Tulipan). Děti byly k tomu za jejich výkon odměněny drobnými sladkostmi.

„Účastníci získávají zdarma od nás také fotografie z jejich vystoupení a za symbolickou cenu DVD se záznamem celého oblastního kola,“ doplnila Vladimíra Jurigová. „Za zajímavost letošní přehlídky považuji vystoupení mateřinky z Chotyně, která jen za doprovodu klavíru představila pohádku O řepě formou pantomimy. Vše se odehrálo v tichu, nepadlo ani jediné slovo. Pantomima rozvíjí fantazii, a ostatně i hudební sluch, když se děti orientují jen podle zvuku klavíru,“ dodala.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky Liberec, mateřská škola, Česká Lípa, Ivan Langer, Český Dub, Chrastava, Nymburk, MŠ BERUŠKA, MŠ Korálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mateřinka dosáhl plnoletosti. Letos dorazilo 18 škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.