Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fontána u Kulturáku opět září novotou

Ještě nedávno smutné torzo díla architekta Patrika Kotase opět září novotou. Všem dobře známá fontána u „Kulturáku“ dostala po šestnácti letech nový kabát. Na stavu fontány se podepsal nejen zub času, ale i počasí, přetěžování ze strany občanů a v neposlední řadě vandalové. Ti umělecké dílo počmárali a některé z kovových částí dokonce utrhli a odnesli.

„Je opravdu smutné, že vandalové neberou ohledy na atraktivitu veřejného prostoru. Oprava uměleckých děl je navíc dost komplikovaná, protože umělci často používají specifické technologie, což je i případ fontány u Domu kultury. Ta snad nyní zůstane v reprezentativním stavu déle,“ komentovala primátorka Martina Rosenbergová.

Předem předložený odhad 150 tisíc korun se nakonec prodražil o zhruba 8 tisíc korun, a to pouze proto, že zlatou kouli, zdobící horní část fontány, bylo oproti předpokladům nutné natírat přímo na místě. Z toho důvodu vznikla nad fontánou provizorní konstrukce, a právě ta opravu nepatrně prodražila. Obnovy se dočkala také mramorová vana, která má nyní nové spáry.

Fontána stojí před Domem kultury od roku 1998, kdy vznikla v rámci rozsáhlé rekonstrukce pěší zóny v Jánské ulici a prostoru přilehlého Soukenného náměstí. Umělecké dílo navrhl architekt Patrik Kotas, který se do historie Liberce zapsal i návrhem nového terminálu MHD ve Fügnerově ulici.

Štítky fontána, umělecké dílo, Patrik Kotas, Kulturní dům, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fontána u Kulturáku opět září novotou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.