Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotopast zachytila vlka pár desítek kilometrů od Liberce

První jednoznačný důkaz o výskytu vlků v Čechách zachytila fotopast v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala poblíž Doks. Ta před několika dny vzácnou šelmu vyfotila. Vlci byli v České republice přitom vystříleni koncem 19. století. V posledních letech se ale začínají stejně jako do dalších států postupně vracet.

„Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ vysvětluje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Osamělý vlk, kterého zachytila fotopast, pochází pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. Odhaduje se, že tam žije v několika smečkách více než 100 jedinců. Zda byl vyfotografovaný vlk samotář, nebo se pohybuje ve smečce, ukáže další průzkum území.

„Vztah člověka a vlka je opředen mnohými pověstmi a ta o červené Karkulce je opravdu jen pohádka. Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší. Jejich výskyt v okolí národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala je jednoznačným dokladem významu tohoto území, které by se mělo brzy stát součástí rozšířené chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj,“ dodává František Pelc.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích a nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.

Štítky Česko, Liberec, František Pelc, Břehyně-Pecopala, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Lužice, Iberský poloostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotopast zachytila vlka pár desítek kilometrů od Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.