Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hejnice odmítly aukci energií, vedení města odradila rizika

„Chcete ušetřit za energie? Přihlaste se do aukce!“ Výzva, která láká občany stovek měst a obcí v České republice dostává trhlin. Před nedávnem upozornila na nevýhody oblíbených aukcí poradenská společnost ENA. Teď od soutěže o nejlevnějšího dodavatele energií dávají první města ruce pryč.

Jedním z míst na Liberecku jsou Hejnice. Těm se sice minulý týden podařilo vysoutěžit dodavatele elektřiny na elektronické aukci, občanům však město zapojení do aukce nenabídne.

Důvodem je nejnovější zjištění o podvodech při těchto aukcích. Proto nebudeme zneužívat jména města pro hromadné shánění zájemců o snížení plateb pro nějaké „rádoby“ podnikatele s energiemi,“ popsal místostarosta města Jaroslav Demčák. Vedení města v rozhodnutí utvrdil článek na portále iDnes.

Nejen zastupitelům města Hejnice vadí netransparentnost řízení, kdy podepisujete smlouvu s dodavatelem, který si může do podmínek napsat doslova cokoliv. Ve výsledku ušetříte třeba několik desítek korun měsíčně za elektřinu, za pozdní platbu však můžete vyfasovat nehorázně vysokou pokutu nebo v případě otázek zaplatíte za telefonát stovky korun, jelikož si dodavatel zpoplatní linku vysokým tarifem.

V elektronických aukcích se podle dostupných informací objevují velmi často i společnosti, které jsou nechvalně známé podomním nabízením služeb. S takovými společnostmi by většina klientů smlouvu za běžných okolností nepodepsala.

Do aukce se můžeme přihlásit kdykoliv v budoucnosti. Za současných podmínek to ale určitě nebude,doplnil Jaroslav Demčák.

A jak elektronická aukce probíhá? Po ukončení příjmu přihlášek organizátor vyhledá nejvýhodnějšího dodavatele pro skupinu zájemců. Za své přihlášení do aukce lidé nic neplatí, účast v ní je zdarma. Účastníci sdruženého nákupu získají pevně stanovenou cenu energií na dobu čtyřiadvaceti měsíců.

Aukce energií jsou v posledních měsících trendem v celé republice. Jen v Liberci odevzdalo přihlášku přes 700 lidí. Dodavatelé jim slibují úsporu až třicet procent oproti běžným cenám.

Štítky Hejnice, aukce, eletrřina, dražba, energie, ENA s.r.o., Česko, Jaroslav Demčák, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice odmítly aukci energií, vedení města odradila rizika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.