Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Heliport u nemocnice dnes zaměřilo několika přelety letadlo

Heliport u liberecké nemocnice je opět o krok blíž k uvedení do ostrého provozu. Poslední zaměření přistávací plochy provedlo dnes dopoledne letadlo L-410, které přes trojnožku u oddělení chirurgie několikrát přeletělo. Právě podobné zaměření je jedním ze základních procesů k udělení způsobilosti heliportu.

„Účelem záletu je prověření správnosti instalace a přesnosti nastavení světelné sestupové soustavy pro vizuální přiblížení,“ popsal ředitel divize společnosti Techniserv Michal Šulc, který zodpovídá za autorský dozor stavby. Jak dodal, světelná sestupová soustava je na heliportu zřízena za účelem správného navádění vrtulníku do finální polohy před přistáním „Vrtulník je za pomocí soustavy naváděn na heliport pod sestupovým úhlem 9 stupňů,“ doplnil Milan Šulc. Ověření provedli pracovníci oddělení letového ověřování Řízení letového provozu České republiky, které je pro tyto účely používá dva speciálně vybavené letouny.

Liberecký heliport je ojedinělou samostatně stojící dvacet metrů vysokou stavbou, na kterou mohou dosednout i těžší záchranářské vrtulníky o hmotnosti přes šest tun. „Heliport je koncipován tak, že vrtulník dosedne na automaticky vyhřívanou železobetonovou kruhovou desku o průměru 30 metrů, která je ocelovou lávkou spojena s pátým patrem pavilponu chirurgických oborů,“ popsal vedoucí oddělení investic Krajské nemocnice Liberec Tomáš Martenek s tím, že provoz heliportu je koncipován jako celoroční pro denní i noční provoz.

Stavba atypického heliportu začala v areálu liberecké nemocnice v červnu 2013 a předkolaudační řízení je naplánováno na 21. května. „Předpokládáme, že první vrtulník s pacientem zde přistane začátkem prázdnin, až získá heliport veškerá potřebná povolení včetně povolení od Úřadu pro civilní letectví, o které se žádá po kolaudaci,“ doplnil Tomáš Martenek.

Štítky Krajská nemocnice Liberec, Let L-410 Turbolet, Techniserv, Milan Šulc, Česko, Úřad pro civilní letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heliport u nemocnice dnes zaměřilo několika přelety letadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.