Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hospic v Liberci bude hotov do podzimu, stojí už hrubé stavby

Výstavba krajského hospice v Liberci za 94 milionů korun by měla skončit do podzimu, zatím jsou dokončeny hrubé stavby všech objektů. Nyní dělníci pracují zejména uvnitř. Novinářům to dnes při kontrolním dnu řekl Jindřich Lechovský, který na stavbě pro Liberecký kraj zajišťuje stavební dozor.

Výstavbu zařízení pro nevyléčitelně nemocné financuje kraj za přispění evropských fondů. "Dělají se hrubé montáže technických sítí, to znamená topení, vzduchotechnika, voda a kanalizace," uvedl Lechovský. Podle něj se díky příznivým klimatickým podmínkám dá pracovat i venku. "Dělají se úpravy kolem objektu stacionáře, kde byl mírný skluz kvůli problémům při zakládání objektu," řekl. Stavbu přibrzdil nález skládky s nebezpečným azbestem, kterou musí zlikvidovat odborná firma. Na stavbě podle Lechovského pracuje denně 50 až 70 lidí.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který nemá kamenný hospic. Nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám zatím slouží terénní hospicová péče a také speciální rodinné pokoje v nemocnicích Liberci, Turnově a České Lípě. Tam je zájem tak velký, že v pátek budou otevírat čtvrtý pokoj. V Liberci hospic s 28 jednolůžkovými pokoji vzniká přestavbou bývalého sirotčince, který bezplatně i s pozemky věnovalo město. Jejich hodnota se odhaduje na 23 milionů korun.

Podle Lechovského z budovy staré více než sto let zůstaly prakticky jen obvodové zdi. Jednou z mála zachovaných místností je kaple, která je zřejmě nejkrásnější částí v bývalém kojeneckém ústavu. Budova z přelomu 19. a 20. století už získala tři přístavby, dvě křídla a stacionář. Na jedné straně hospice je již také hotová fasáda. Opravuje se i administrativní budova, která se nachází několik desítek metrů pod hospicem a která je určená pro personál.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Turnov, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic v Liberci bude hotov do podzimu, stojí už hrubé stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.