Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hospic v Liberci už se staví, hotovo bude za 10 měsíců

V Liberci začala dlouho očekávaná výstavba hospice, vzniká přestavbou bývalého sirotčince v dolním centru města. Firma CL - Evans by veškeré stavební práce měla dokončit do května příštího roku. Je to velmi krátká doba, i proto se na stavbě bude pohybovat až 80 pracovníků. Informaci dnes potvrdil stavbyvedoucí Josef Patočka.

"Začali jsme vybouráváním příček, které sem nepatřily. Otloukáme dlažby, obklady, podlahové krytiny," uvedl Patočka. Bourací práce ve čtyřpodlažním objektu postaveném na přelomu 19. a 20. století by podle něj měly být hotové do konce srpna. V budově budou nové veškeré sítě, vybudují se zde čtyři výtahy, z toho dva pro lůžka. Obnovou projde i kaple, která je zřejmě nejkrásnější místností v bývalém kojeneckém ústavu. Objekt bude vytápěn centrálně z teplárny, i když ve sklepě bude prostor pro vybudování vlastní kotelny.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který hospic dosud nemá. O jeho výstavbě se mluvilo na kraji tři volební období. Z několika různých variant se jako nejvhodnější ukázala přestavba bývalého sirotčince, budovu i přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Vybudovaní hospice s 28 jednolůžkovými pokoji bude stát 94 milionů korun, většina nákladů se zaplatí z evropské dotace. Provoz by měl hradit kraj a obce napůl. "Objela jsem zatím 60 obcí a jsem mile překvapena, že jsou všechny pro a chtějí nám dávat příspěvek," uvedla dnes ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková. Pomůže i katolická církev, na vybavení poskytne litoměřické diecéze 200.000 Kč.

V Libereckém kraji zatím slouží nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích, jeden je v Liberci, dva v Turnově a tři v České Lípě. Podle Janouškové je s výjimkou Liberce chtějí zachovat, zájem o ně je velký.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Josef Patočka, Liberecký kraj, Katolická církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic v Liberci už se staví, hotovo bude za 10 měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.