Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hotovo! V Ruprechticích skončila oprava zchátralé tělocvičny

V Liberci skončila rekonstrukce zchátralé školní tělocvičny v Ruprechticích. Objekt byl ještě v březnu v havarijním stavu, střechou zatékalo, na stěnách se objevovala plíseň, kompletní rekonstrukce včetně zateplení a výměny oken a podlah stála bezmála 14 milionů korun.

Jde o jeden z posledních projektů ve městě, které jsou v rámci programovacího období financovány z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného programu rozvoje města (IPRM), řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

O nutné rekonstrukci tělocvičny, která slouží nejen zdejší základní škole, ale i místním, se diskutovalo léta. Už minulé vedení města v čele s ODS připravilo projekt. Zahrnoval ale také vybudování knihovny dohromady za více než 30 milionů korun. "Právě vysoká cena byla důvodem, proč ztroskotal," poznamenala Rosenbergová. Tělocvičnu se nakonec podařilo zmodernizovat, vznikla v ní i sauna, posilovna nebo klubovna.

"Přál bych si, aby podobných malých projektů financovaných z evropských fondů bylo více, protože pak i riziko vracení dotací je mnohem menší než u velkých projektů," poznamenal primátorčin náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům). Ruprechtice podle něj tuto investici nutně potřebovaly i s ohledem na to, že zdejší základní škola zažívá určitou renesanci. Ve čtvrti přibývá mladých rodin a díky tomu i školáků. Ještě před několika lety přitom škole hrozilo uzavření. "Teď by nám ty třídy chyběly," poznamenala Rosenbergová.

Rekonstrukce tělocvičny je jednou z posledních městských akcí financovaných z Integrovaného programu rozvoje města - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. Město díky tomu získá 85 procent peněz z evropských fondů. Tělocvična v Ruprechticích přitom není jediným sportovištěm, které se díky programu dočkalo modernizace. Ještě do konce prázdnin by mělo být v areálu Základních škol Vrchlického a Sokolská v nedalekých Pavlovicích dokončeno centrum pro aerobic a stolní tenis, které přijde na zhruba stejné peníze.

Integrovaný plán rozvoje města - Atraktivní a kvalitní život v Liberci je jedním ze tří integrovaných programů ve městě. K dispozici v něm je 540 milionů korun, které musejí být vyúčtovány do konce příštího roku. Peníze z programu byly využity zejména na modernizaci sportovišť, obnovy se tak dočkalo třeba venkovní hřiště u ZŠ Lesní nebo dvě zchátralá hřiště u ZŠ Švermova ve Františkově a ZŠ Aloisina Výšina na sídlišti Kunratická. Dokončuje se také rekonstrukce sokolovny z roku 1864 ve Vratislavicích nad Nisou. K největším akcím, které by měly být z programu financovány, ale patří krajský hospic za 94 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Ruprechtice, rekonstrukce, projekt, Martina Rosenbergová, základní škola, ČSSD, ODS, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! V Ruprechticích skončila oprava zchátralé tělocvičny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.