Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hotovo! Ve Frýdlantě mají zastřešený zimní stadion

Frýdlant se nyní stal teprve pátým městem v Libereckém kraji, které má krytý zimní stadion. Zastřešení za 21 milionů korun výrazně prodlouží sezonu hokejistům i bruslařům a zároveň sníží náklady na provoz. Stadion bude sloužit hokejistům i veřejnosti.


Uměle chlazené kluziště mají v sedmiapůltisícovém městě od roku 1976, o jeho zastřešení se mluvilo od 80. let. Stavět se ale začalo až loni na podzim po získání dotace z ministerstva školství. "Zůstala původní betonová plocha s chladicím potrubím, strojovna a mantinely, vše ostatní je nové," řekl prezident frýdlantského hokejového klubu a zároveň místostarosta Petr Beran. Kolem kluziště vyrostla ocelová konstrukce s izolovaným pláštěm a střechou, na mantinelech jsou ochranná plexiskla a nové jsou i tribuna s více než 400 místy pro stojící diváky, střídačky a box pro časomíru.

Beran očekává, že díky zastřešení se jim sníží roční náklady na provoz z 2,2 milionu asi o půl milionu korun. První zkušenosti zatím tuto tezi potvrzují. Led se podařilo vyrobit, i když teploty neklesají pod nulu, a kompresory jsou přitom v provozu maximálně deset hodin denně. "Dříve by za současných podmínek musely jet nonstop," poznamenal prezident hokejového klubu. Krytý stadion navíc umožňuje výrazné prodloužení sezony, v minulých letech trvala tři až čtyři měsíce, letošní by mohla být až sedm měsíců. Beran si od delší sezony slibuje větší zájem o hokej i bruslení. Nyní má hokejový klub zhruba 100 registrovaných členů.

Na zastřešení stadionu dostal hokejový klub od státu původně desetimilionovou dotaci, 900.000 Kč ale musel vrátit. "Dostali jsme dotaci až v listopadu a museli jsme ji prostavět do konce roku. To bylo nereálné," vysvětlil Beran. Žádost o převedení peněz do letošního roku jim ministerstvo zamítlo. Radnice tak na zastřešení musela doplatit skoro 12 milionů korun, zhruba milion přidala i na zakoupení nové rolby.

V Libereckém kraji mají krytý zimní stadion ještě Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Lomnice nad Popelkou. Příští rok by se k nim měl přidat i Turnov, který připravuje výstavbu sportovně-rekreačního areálu Maškova zahrada za 175,5 milionu korun bez DPH a výstavba krytého stadionu je součástí projektu.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Frýdlant, zimní stadion, Liberecký kraj, Petr Beran, klub ledního hokeje, dotace, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Bílí Tygři Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! Ve Frýdlantě mají zastřešený zimní stadion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.