Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Igelitky zadarmo končí. Od ledna je zpoplatní i řetězec Globus

Jednorázové igelitky zadarmo definitivně zmizí ze všech řetězců v České republice. Od ledna je hodlá zpoplatnit i Globus, který je poslední, kdo igelitky zadarmo vydává. Za tašku zaplatíte jednu korunu, která poputuje na dobročinné účely. Informaci dnes přinesl portál iDnes.cz.

Globus ročně vydal 40 milionů igelitových tašek. Zájem o ně údajně stále klesá. Češi čím dál častěji používají tašky na více použití nebo vlastní, například látkové, tašky. Klesající zájem o igelitové tašky pozorují obchodníci nejen v Evropě, ale po celém světě.

Už před více než dvěma lety zpoplatnilo všechny igelitové tašky Tesco a o dva roky dříve Albert. Zadarmo nedostanete „igelitku“ už ani Kauflandu nebo Bille.

Podle Wikipedie spotřebuje například Čína ročně 37 milionů barelů ropy, aby vyrobila 3 miliardy plastových tašek jen pro čínský trh. Různé restrikce umožňují však snižovat výrobu a spotřebu plastových tašek. Už zítra zveřejní Evropská komise návrh pravidel, která mají opět omezit používání jednorázových tašek.

A víte, kolik takových tašek spotřebuje průměrný Evropan ročně? Zhruba 500.

Používáte jednorázové igelitky?

Celkem hlasovalo11 čtenářů

Štítky Globus, Česko, igelitová taška, Tesco, Evropa, Albert Česká republika, Kaufland, Wikipedie, Evropská komise, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igelitky zadarmo končí. Od ledna je zpoplatní i řetězec Globus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.