Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspektoři odhalili v Liberci bulharské víno pančované vodou

Dáte si rádi skleničku červeného vína? Bulharské Mona`s Red, které prodával liberecký PEAL, by vás asi moc neuspokojilo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila výsledky dubnového rozboru. Ten nedopadl vůbec dobře. Víno nevyhovělo hned v několika ohledech. Inspektoři označili šarži jako falšovanou.

„Výrobek byl falšován přídavkem 33 procenty vody, přídavkem syntetického glycerolu a nadlimitním množstvím etanolu z přidaného cukru,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Laboratorním rozborem podle něho neprošla šarže 13-219 výrobce Lovico Lozari EAD.

Přídavek vody do vína je nepovolený vinařský postup. Zarážející je také množství, které bylo do této šarže přidáno.

Naopak glycerol je přirozenou součástí vína, ve kterém vzniká jako vedlejší produkt při kvašení. Množství glycerolu je závislé na použitých kvasinkách a na teplotě během kvašení. Jeho přítomnost vínu dodává hladkost a plnost. Přídavek syntetického glycerolu do vína, podobně jako v tomto případě, není povolen.

Česká legislativa také připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru. I ta byla v této šarži bulharského vína překročena.

Štítky víno, Liberec, Státní potravinářská inspekce, cukr, alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři odhalili v Liberci bulharské víno pančované vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.