Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

iQLandii za loňský rok navštívilo skoro 400 tisíc lidí

Nově otevřené science centrum iQLandia v Liberci navštívilo za loňský rok 370.000 lidí. Ráj vědy a techniky se přitom pro návštěvníky otevřel až na konci března, má tak za sebou devět měsíců provozu. Dalších 102.000 návštěvníků přilákal nedaleký iQPark, který je určen menším dětem.

Celkem obě atrakce navštívilo 472.000 lidí, řekl Pavel Coufal, ředitel obecně prospěšné společnosti iQLandia (dříve Labyrint Bohemia), která obě centra vybudovala a provozuje.

"Nečekali jsme tak velkou návštěvnost, očekávali jsme v iQLandii kolem 200.000 návštěvníků za letošní rok a u iQParku jsme mysleli, že to klesne na nějakých 50.000 lidí, takže jsme u obou provozů příjemně překvapeni," uvedl Coufal. Příjmy ze vstupného podle něj pokryly provozní náklady obou center. "Rádi bychom návštěvnost na této úrovni udrželi," řekl. Do iQLandie přišlo denně v průměru přes 1300 lidí, v červenci dokonce v některých dnech návštěvnost dosáhla 4000 lidí. "V takovém případě už ale musíme omezovat vstup," dodal ředitel.

Turnikety iQLandie procházejí nejen tuzemští návštěvníci, láká i hosty ze zahraničí, zejména z nedalekého Německa a Polska. Díky vysoké návštěvnosti bude zřejmě za rok 2014 iQLandia nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v Libereckém kraji. V roce 2013 zvítězila podle agentury pro cestovní ruch CzechTourism Zoologická zahrada v Liberci, kterou navštívilo 423.700 lidí. Přes 300.000 návštěvníků mělo předloni už jen liberecké Centrum Babylon jehož součástí je oblíbený akvapark.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které se v České republice za přispění evropských peněz vybudovaly. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl za necelé dva roky v sousedství zábavního Centra Babylon. Stojí na místě zchátralé továrny Desta, kterou společnost iQLandia koupila za 25 milionů korun, přestavba a dostavba areálu stály desetkrát tolik. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru je kolem 400 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích a také 3D planetárium pro 50 diváků ve střešní kopuli.

Rozvoj iQLandie ale nekončí, do roku 2018 tam chtějí vybudovat dílnu a laboratoře. "Chceme postavit technologické centrum vybavené CNC stroji, lasery a podobnou špičkovou technikou," popsal záměr Coufal. Podobná centra plánují i parky v Plzni, Brně a Ostravě. Společně chtějí na projekt žádat dotace z evropských fondů. "Školy by pak nemusely investovat miliony do vlastního vybavení, ale k výuce by využily těchto center," uvedl Coufal. Náklady na to liberecké odhadl na 150 milionů korun.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, IQLANDIA, Brno, Plzeň, Ostrava, Centrum Babylon Liberec, CzechTourism, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLandii za loňský rok navštívilo skoro 400 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.