Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jindřichovice opravují zanedbaný rybník i kvůli povodním

Bezmála čtyři roky připravovali v Jindřichovicích projekt revitalizace tamního rybníku. Ten je roky ve velmi špatném stavu a neplní žádnou ze svých funkcí – nezadržuje vodu, ryby se v něm dusily a o koupání také nemohla být řeč. To se teď mění. Hotovo má být v polovině prázdnin.

V Jindřichovicích probíhá od února první etapa revitalizace Jindřichovického potoka. Okolí rybníka utrpělo při melioračních pracích na začátku osmdesátých let minulého století. „Rybník přišel o přirozené přítoky a celkově se zhoršila i schopnost krajiny zadržovat vodu. To se projevilo hned několika problémy. Poklesem hladiny vody v krajině přišla řada občanů v horní části obce o vodu ve studních. Rybník přestal být zásobován vodou z více přítoků a podle toho se zhoršila i kvalita vody v něm,“ vysvětluje starosta obce Pavel Novotný.

V minulosti se pravidelně vypouštěl a čistil a tak voda byla čistá a byl využíván i jako přírodní koupaliště. „V posledních letech jej však nešlo napustit. Takže postupně zarůstal různým vodním plevelem. Stejně tak i v obdobích sucha byl přítok menší než odpar, takže ryby se v něm dusily,“ dodává Novotný.

Teď to chodí tak, že při deštích nateče voda rovnou do koryta a voda se valí na Jindřichovice, revitalizace rybníka přívaly vody zpomalí, za rybníkem bude také záplavová louka. Nyní je rybník vypuštěný a odstraňuje se z něj letitý nános bahna. Opravují se břehy. „Netvrdím, že se odstraní nebezpeční záplav v obci, protože se jedná o malé území, ale každý kubík vody, který se zadrží, či zpomalí před přítokem do obce je dobrý,“ říká starosta.

Projekt v JIndřichovicích připravovali skoro 4 roky a dotací jej ve výši 5,3 milionů korun podpořil Státní fond životního prostředí.  Pokud vše půjde podle plánu, měla by revitalizace být dokončena do 31. července letošního roku.

Autoři

Štítky Jindřichovice, rybník, revitalizace, Pavel Novotný, Jindřichovický potok, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichovice opravují zanedbaný rybník i kvůli povodním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.