Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kino Káva - první vlaštovka rekonstruované Varšavy

Kino Varšava po letech opět ožívá. Od soboty si v prostorách foyeru můžete pochutnat na kávě v Kino Káva. Kavárna je pro hosty otevřena každý den od rána do večera a výtěžek by měl částečně pokrýt další etapu rekonstrukce oblíbeného kina. Slavnostní otevření proběhlo v pátek.

„Po několikaletém úsilí se podařilo v první etapě zahojit rány, které dům nejvíce bolí – tedy předělat kanalizační systém, vyměnit topnou soustavu, vodu, elektroinstalace a zajistit, aby mohla budova přirozeně dýchat, jak bylo původně projektanty zamýšleno. V dalších etapách jsou na řadě klub Barrandoff a především velký sál,“ uvedl člen spolku Zachraňme kino Varšava, architekt Jiří Žid.

První vlaštovkou je zprovoznění kavárny. Ta je otevřena každý pracovní den od 8:00 do 20:00 a o víkendech od 10:00 do 18:00. Na pátečním slavnostním otevření nechyběli zástupci vedení statutárního města Liberec a ani Libereckého kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Přítomné, kteří zcela naplnili sál nové kavárny, čekal i kulturní program. V bývalém sále kina předvedl herec Divadla F. X. Šaldy Václav Helšus své monodrama Obsluhoval jsem anglického krále a diváci si vychutnali také hudební a divadelní vystoupení skupiny Fekete Seretlek.

Spolek Zachraňme Kino Varšava hodlá z bývalého biografu vybudovat s pomocí evropských dotací multikulturní centrum, v němž by se vedle filmových představení odehrávalo i divadlo nebo tanec. Zázemí pro svůj dramatický kroužek by zde měla najít také Základní umělecká škola Liberec.

Zajímavá beseda je připravena na 18. února od 18 hodin nazvaná Bojíme se islámu? Diskutovat s návštěvníky bude přední česká nezávislá novinářka, cestovatelka a spisovatelka Pavla Jazairiová mající i kořeny v Libereckém kraji. V osadě Poustka, která je  součástí obce Višňová na Frýdlantsku  našla svůj domov.

První etapa rekonstrukce Varšavy přišla na zhruba 2,9 milionu korun. Město Liberec se na ní podílelo 2,2 miliony a 300 tisíc korun přidal Liberecký kraj. Budova ve Frýdlantské ulici, postavená původně ve stylu art deco, byla uzavřena v roce 2008, krátce po oslavě svých stých narozenin. Město Liberec, které je vlastníkem zchátralé Varšavy, odhadovalo cenu rekonstrukce tehdy na 80 milionů korun. Takzvaná malá rekonstrukce si podle projektu vyžádá celkem zhruba 5 milionů korun. Poslední největší investicí bude rekonstrukce hlavního kinosálu.

Štítky Varšava, kino, rekonstrukce, Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Václav Helšus, Pavla Jazairiová, kavárna, Obsluhoval jsem anglického krále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Káva - první vlaštovka rekonstruované Varšavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.