Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Knihovna v Liberci chce vylepšit své služby i orientační systém

Krajská vědecká knihovna v Liberci chystá vylepšení svých služeb. Zatraktivnit chce hudební oddělení a modernizovat výstavní a orientační systém. Na změnách chce začít pracovat ještě letos, záležet bude i na financích. Řekla to ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

"Hudební knihovnu chceme oživit, aby tam chodilo více lidí," uvedla ředitelka. Menší zájem o hudební oddělení je způsobený částečně tím, že CD může knihovna zapůjčit mimo své prostory až devět měsíců od jeho vydání. "Na nové koncepci chceme začít pracovat letos. Mohly by tam být například hudební kluby pro dospělé i děti," řekla  Konvalinková.

Modernizaci výrazně potřebuje výstavní systém. "Toužíme po tom už více let, letos to budeme muset řešit s architektem. Současný je zastaralý, už nevyhovuje a něco máme i rozbitého," řekla ředitelka. Vylepšit potřebuje podle ní i orientační systém, někteří čtenáři si na něj v minulosti stěžovali. "Rádi bychom letos vytvořili alespoň papírové cedule. Budou jinak koncipované, aby se lidé lépe orientovali," uvedla.

Podle ředitelky se knihovna loni začala více věnovat handicapovaným, v tom chce letos pokračovat. Například pro neslyšící připravila videoprůvodce po knihovně nebo jim nabízí přednášky tlumočené do znakového jazyka. Pro nevidomé knihovna pořádá exkurze jednou do měsíce v hudebním oddělení a pro děti letos vydá už 14. CD v projektu Děti čtou nevidomým dětem. "Chystáme i průvodce knihovnou pro vozíčkáře," dodala Konvalinková. Speciální nabídku mají v knihovně i senioři, letošní novinkou například budou školení v ovládání iPadu.

Liberecká knihovna se snaží v nabídce přizpůsobovat moderním trendům.  Loni na podzim například začala půjčovat e-knihy. "Docela se ujaly, od září jsme měli 200 výpůjček," řekla ředitelka. Čtenáři přesto podle ní stále výrazně dávají přednost tištěným knihám. "Velmi se osvědčila nová služba Doporučujeme ke čtení," zmínila ředitelka. Žádaný je také odkaz na webu věnovaný novinkám v knižním fondu. Ročně knihovna na obohacení svého fondu, který čítá asi 1,4 milionu položek, vynakládá kolem tři milionů korun. Loni byl nejžádanější knihou Moliérův Lakomec, následovaný erotickými romány od E.L. Jamesové.

Loni počet čtenářů klesl asi o tisíc na 24.781, ředitelka si ale nemyslí, že by za tím bylo loňské navýšení poplatku až o třetinu. "I když došlo v porovnání s rokem 2013 k mírnému poklesu počtu čtenářů, pohybuje se tento počet dlouhodobě zhruba na stejné úrovni. Jeden rok je vyšší, druhý zase opět nižší," uvedla. Knihovna dostane na letošní rok od Libereckého kraje stejně jako loni 36,1 milionu korun, příspěvek od Liberce se asi sníží. Loni od něj knihovna dostala 1,25 milionu korun, podle návrhu rozpočtu by letošní dotace měla být o 200.000 korun nižší. Knihovna žádala 1,8 milionu.

Napsala ČTK

Štítky knihovna, Liberec, iPad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna v Liberci chce vylepšit své služby i orientační systém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.