Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kočky před libereckou radnicí vystřídala leopardí žena

Na nároží před libereckou radnicí je ode dneška nová socha. Kočky oblíbené zejména mezi dětmi nahradila stylizovaná socha černošské herečky a bojovnice za svobodu Josephine Bakerové. Vytvořila ji osmadvacetiletá výtvarnice Josefína Jonášová. Hned první den vzbudila žlutočerná socha velký zájem.

Socha s úsměvem rukou ukazuje na radnici, na níž má vytrčený i zadek. "Nic to nesymbolizuje, prostě to tak vyšlo. Je to Bakerové typické gesto, které obletělo celý svět," uvedla za obecně prospěšnou společnost Spacium, které se o instalaci díla zasloužilo. 

Americko-francouzská zpěvačka, tanečnice a herečka se proslavila v minulém století jako jedna z prvních černošek na filmovém plátně. Bakerová si také vysloužila vojenské uznání jako tajná agentka francouzského odboje během druhé světové války. Později byla aktivní i na poli občanských práv. Ve Spojených státech odmítala účinkovat před segregovaným publikem.

"Trochu se s ní cítím spolčená, je taková moje patronka a moje matka mě nejspíše po ní pojmenovala," řekla dnes autorka. Socha má i podle ní představovat typickou pózu Bakerové, předlohou jí byla známá fotografie herečky. Gramodesky, kterými je socha polepená, jako materiál Jonášová vybrala, neboť Bakerová zpívala a tančila, a postava šelmy má připomínat její divokost. "Nebála se projevit, byla hodně živelná, ráda dělala grimasy a měla na tu dobu možná trochu neslušné nebo nekonvenční projevy," uvedla Jonášová, pro níž je to první venkovní instalace. Sama je zvědavá, jak socha z bakelitových gramodesek přežije tuhou libereckou zimu a zájem Liberečanů. V Liberci má být socha do května příštího roku.

Kočky od liberecké výtvarnice Martiny Klouzové - Niubo, které se na hlavním náměstí krajského města poprvé objevily v září 2010, už jednou musely ustoupit jiné soše. Od září 2011 byla na nároží zhruba tři čtvrtě roku šest metrů vysoká Klíčová socha umělce Jiřího Davida, který ji vytvořil z 85.000 klíčů k 20. výročí listopadového převratu v roce 1989.

Podle Mrázkové děti o oblíbené sousoší tří koček nepřijdou, už ale potřebovalo zrenovovat. Není však jisté, zda se vrátí na náměstí či zkrášlí jiné místo v Liberci. "Původní záměr byl, že se na nároží u radnice bude socha každý rok měnit," připomněla Mrázková. První byla Židle světoznámé sochařky Magdaleny Jetelové, která náměstí zdobila od září 2005. O rok později ji vystřídali dřevění ptáci, které dnes lidé najdou u vchodu do liberecké zoo. Na rohu náměstí pak seděl i zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je na vrcholu Ještědu, nebo skleněná krychle s proschlými smrkovými větvemi od Milana Housera.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky socha, radnice, Josephine Bakerová, herec, druhá světová válka, USA, Jiří David, Magdalena Jetelová, Jaroslav Róna, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kočky před libereckou radnicí vystřídala leopardí žena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.