Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce zlikvidovat nefungující Krajský sociální podnik

Liberecký kraj chce zlikvidovat Krajský sociální podnik, který v roce 2012 založilo předchozí krajské vedení v čele s ČSSD společně s libereckou Asociací sociálního podnikání. Ten nikdy nezačal pořádně pracovat. Likvidaci podniku, v němž má kraj 70procentní podíl, musí ještě příští týden schválit zastupitelstvo.

Založení libereckého Krajského sociálního podniku bylo v Česku pilotním projektem. Sociálnědemokratické vedení kraje chtělo jeho prostřednictvím dosáhnout na evropské dotace, které by jinak Liberecký kraj získat nemohl. Společnost s ručením omezením měla dát práci zdravotně postiženým i jinak znevýhodněným skupinám nezaměstnaných zejména v sociálně vyloučených lokalitách. Opoziční zastupitelé z ODS i Starostové pro Liberecký kraj, kteří dnes stojí v čele kraje, projekt od začátku kritizovali.

"Kritizovali jsme vznik tohoto institutu, protože nebyla dopředu jasná náplň," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter. I když jiné podobné podniky fungují, ten krajský se podle hejtmanova náměstka nikdy rozjet nepodařilo. Kraj do něj vložil 140.000 korun, dalších 60.000 přidala asociace. Model spojení kraje a občanského sdružení se podle vedení kraje ukázal jako nevhodný pro realizaci aktivit sociálního podniku. Vedení kraje neúspěšně jednalo s asociací o odprodeji svého podílu. Krajští radní se proto rozhodli pro likvidaci.

Sociální podnik zaměstnává postižené, dlouhodobě nezaměstnané, bývalé vězně, lidi bez domova, příslušníky menšin nebo další znevýhodněné. Zaměřuje se na prospěšné služby či produkty a přispívá k rozkvětu míst, kde funguje. Firma musí nejméně 51 procent zisku vložit znovu do svého rozvoje. Důležitou roli hraje i ekologický přístup. Sociálních podniků v Česku přibývá. Za poslední dva roky se jejich počet téměř ztrojnásobil, v adresáři obecně prospěšné společnosti P3 - People, Planet, Profit, jich je aktuálně 205. Nejvíc jich má Praha, v Libereckém kraji působí jen čtyři.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, ČSSD, Česko, ODS, Starostové pro Liberecký kraj, Marek Pieter, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce zlikvidovat nefungující Krajský sociální podnik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.