Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj ukončil smlouvu s IZ-Real. Firma nedělala, jak měla

Liberecký kraj odstoupí od smlouvy s jirkovskou stavební společností IZ-Real, která zateplovala dvě školské budovy v Liberci. Stavby dohromady za bezmála 28 milionů korun po celou dobu provázejí problémy, firma nedodržuje kvalitu práce ani termíny. Práce na stavbách stojí, řekl dnes hejtmanův náměstek Marek Pieter.

Pro kraj je to vážná komplikace, obě akce jsou totiž spolufinancovány z Operačního programu Životní prostředí. "Na základě nespokojenosti s průběhem stavby a nedodržením stanoveného harmonogramu, které jsme opakovaně řešili s investorem a se zhotovitelem, jsme po společném jednání s firmou IZ-Real minulý týden došli k závěru, že dodavatel není schopen stavbu dokončit," dodal Pieter. Průběh stavby je podle něj chaotický a neřízený, firma má podle něj ekonomické problémy. "Dluží svým dodavatelům i subdodavatelům. Ti se obracejí na nás s dotazy, protože jim tvrdí, že neplatíme, to ale není pravda," řekl náměstek.

Problémy se týkají dvou zakázek - zateplení budovy A internátu Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci v Truhlářské ulici a hlavní budovy Střední školy gastronomie a služeb ve Dvorské ulici v Liberci. V případě první zakázky za bezmála devět milionů korun jsou už práce ze 75 procent hotové. "Budovu ale nutně nepotřebujeme," řekl Pieter. Mnohem větším problémem je zateplení bývalého domu služeb v Dvorské ulici, z prací za 19 milionů korun je zatím hotovo sotva 60 procent.

"Dodavatel navíc v Dvorské odkryl střechu a do budovy zatéká, což způsobuje další škody," dodal Pieter. Kraj proto teď musí nechat posoudit reálnou hodnotu odvedeného díla a připravit projekty dokončení staveb. To už budou muset zajistit jiní dodavatelé. Náklady na další soutěže a posudky odhadl Pieter na 700.000 korun, které bude kraj žádat po firmě IZ-Real, stejně jako úhradu případných škod a také smluvní penále. "Za každý den prodlení v zakázce musí firma kraji zaplatit 90.000 korun v případě Dvorské a 43.000 korun denně u Truhlářské," řekl.

Pro nové krajské vedení je to první podobný případ. "Od prosince 2012 do června letošního roku jsme zadali 137 zakázek za více než 400 milionů korun a jen u těchto dvou staveb byly problémy," řekl Pieter. Problémem podle něj je, že zákon o veřejných zakázkách nedává možnost, jak se podobným případům vyhnout. "Kdyby se firma znovu přihlásila do soutěže, splnila kvalifikační podmínky a nabídla nejnižší cenu, nemáme možnost jí zakázku na základě špatných zkušeností z minulosti nedat," poznamenal Pieter. Chce proto iniciovat další úpravy zákona, které by umožnily problematické firmy ze soutěží vyloučit.

Napsala ČTK

Štítky Marek Pieter, Liberecký kraj, Liberec, soutěž, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj ukončil smlouvu s IZ-Real. Firma nedělala, jak měla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.