Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajský úřad zjišťuje, kde jsou v kraji muniční sklady

Po nedávném výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku teď Liberecký kraj zjišťuje, kde jsou v kraji podobné sklady. Zatím se ví o jediném, v areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi likviduje firma STV Group vyřazenou munici, informoval liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Ve Vrběticích vybuchl 16. října jeden ze skladů. V areálu pracují pyrotechnici, k samotnému epicentru exploze se však ještě nedostali. Stále se z něho ozývají neřízené detonace. Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého pyrotechnici k epicentru půjdou, až se z něj sedm dnů za sebou neozvou neřízené detonace. Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, v 27 skladech areálu jí je podle odhadů na 1000 tun. Na zasedání vlády v pondělí se však hovořilo až o 15.000 tunách munice.

Areál bývalých muničních skladů u Nového Města pod Smrkem patří tamní radnici, která ho firmě STV Group pronajala. Součástí areálu jsou zejména skladové objekty a samostatný výrobní provoz. "Objekty jsou roztroušené v lese v takové vzdálenosti, aby nemohlo dojít k řetězové reakci. Je vypracován havarijní plán a v jednotlivých skladech i ve výrobě může být jen omezené množství munice," řekl novoměstský starosta Pavel Smutný (SOS pro Nové Město). Areál má podle něj důkladné zabezpečení a několikrát ročně se tam uskutečňují inspekce.

To potvrdil i Bohumír Pospíšil z firmy STV Group. "Sklady munice a výbušnin slouží výlučně ke skladování. V našem případě se munice ze skladů, pouze v nezbytně nutném množství, naváží do výroby, kde jsou prováděny příslušné výrobní operace. Eliminací jakýchkoliv výrobních a souvisejících operací ve skladu je riziko vzniku mimořádné události téměř vyloučeno. Možnost, že by munice detonovala ve skladu samovolně, bez vnějšího podmětu, je vysoce nepravděpodobná," zdůraznil Pospíšil. Areály muničních skladů jsou podle něj projektovány tak, aby případná mimořádná událost v žádném případě neovlivnila stavby mimo areál. O tom podle něj svědčí i události na Zlínsku.

I areál v Hajništi už ale několik mimořádných událostí zažil. V roce 2002 tam zahynul dělník při zneškodňování dělostřeleckých nábojů. Z nábojnice zřejmě zapomněl vyjmout výbušninu a munice při likvidaci explodovala. V roce 2007 v areálu hořelo, požár způsobila technická závada na stroji, kde se pracuje s malorážnou municí. Jeden člověk byl zraněn a oheň napáchal škody za pět milionů. Ani v jednom případě nebylo okolí areálu ohroženo, přesto se vždy bezpečnostní opatření ještě zpřísnila. Větší nebezpečí tak dnes lidem zřejmě hrozí při nálezech staré munice, která se pravidelně objevuje hlavně v okolí bývalého vojenského prostoru Ralsko.

Napsala ČTK

Štítky muniční sklad, Vrbětice, STV Group, Nové Město pod Smrkem, Martin Půta, Zlínský kraj, Hajniště, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Michal Dlouhý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad zjišťuje, kde jsou v kraji muniční sklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.