Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kubišová zazpívala v Liberci na univerzitě modlitbu

Zpěvačka a jeden ze symbolů událostí 17. listopadu 1989 Marta Kubišová včera zpívala na Technické univerzitě v Liberci. O její recitál byl velký zájem, zájemcům místa k sezení v aule nové budovy nestačila. Škola zpěvačku ocenila řádem statečného srdce.


Kubišová před zhruba 400 diváky zpívala staré hity i novinky, všemi očekávaná Modlitba pro Martu přišla až na závěr. "Dnes jsem ji zpívala s gustem," řekla Kubišová. Diváci do jednoho při modlitbě stáli. Řád ve tvaru srdce s trikolórou obdržela Kubišová jako poděkování od školy i bývalých studentů ze stávkového výboru liberecké univerzity z roku 1989. "Je to to vyjádření toho, jak si jí vážíme, za to, co dělá a jak se chová," řekla dlouholetá univerzitní pedagožka Klára Císařová.

Kubišová patří mezi významné osobnosti československé a české kultury a je uznávanou morální autoritou. Obdobný řád získal v minulosti na liberecké univerzitě pouze Michael Kocáb. "Tehdy to bylo při desátém výročí od revoluce a dostal řád růžového tanku," připomněla Císařová. 

Kubišová v minulých letech 17. listopadu obvykle vystupovala v pražském Divadle Ungelt, tentokrát udělala výjimku. Velkou roli v tom sehrál někdejší blízký spolupracovník prezidenta Václava Havla, filozof a liberecký univerzitní pedagog Jan Šolc. Podle uměleckého šéfa Kubišové i majitele Ungeltu Milana Heina mu vyhověli právě s ohledem na Havla, navíc se ozval jako první. Nabídek později přišlo více. "Obrovský tlak byl zejména z Prahy, aby vzdala liberecké představení a vystoupila živě tam. Co slíbí, to platí, proto je dnes v Liberci," dodal.

Kubišová si ale dění v Praze nenechala ujít. "Bylo to nádherné. Sledovala jsme ho v televizi a byla jsem trochu smutná, že jsem ji musela po třetí hodině opustit," řekla. Viděla ale ještě, jak lidé pískají na prezidenta Miloše Zemana. "To bylo velmi smutné, ale zklamaná z toho nejsem," dodala někdejší mluvčí Charty 77, která se mohla díky událostem v listopadu 1989 po téměř dvaceti letech vrátit k veřejnému vystupování. Zpívat chce ještě tři roky, do svých 75 let. Pak by ráda napsala knížku vzpomínek.

Napsala ČTK

Štítky Marta Kubišová, univerzita, Liberec, Sametová revoluce, Technická univerzita v Liberci, Václav Havel, Praha, Michael Kocáb, Miloš Zeman, Milan Hein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kubišová zazpívala v Liberci na univerzitě modlitbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.