Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec chystá důstojné bydlení pro sociálně slabé

V Liberci do několika let zřejmě vznikne systém takzvaného prostupného bydlení, který by měl umožnit sociálně slabým rodinám získat důstojné bydlení. V první fázi je potřeba vybudovat dvě menší městské ubytovny pro zhruba 70 lidí. Novinářům to řekl náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům).

Ubytovny by měly poskytovat zejména zázemí pro rodiny s dětmi a také samotné ženy. Takové ubytovny dosud liberecký magistrát nemá. Podle Svobody předběžně vytipovali dva městské domy v ulicích Dvorská a Americká, jako ubytovny by mohly začít sloužit příští rok. Jejich rekonstrukce si vyžádá odhadem 8,5 milionu korun. Obyvatelům by se tam věnoval sociální pracovník, pomáhal by jim například vymanit se z dluhů, najít si zaměstnání nebo se vzdělávat.

Pod dohledem sociálního pracovníka by byl jednotlivec či rodina i ve druhé fázi, kdy by žili na zkoušku v některém ze startovacích bytů města. Pokud by plnili své povinnosti, mohli by ve třetím stupni získat klasický nájemní městský byt či jít do podnájmu k soukromníkovi.

Prostupným bydlením chce radnice pomoci lidem, kteří jinak nemají šanci dostat se ze soukromých ubytoven. "Je to začarovaný kruh. Města u svých bytů mají přísné podmínky, které nejsou schopni naši klienti splnit. Mají třeba záznam v rejstříku trestů nebo dluhy vůči městu," řekl již dříve ředitel liberecké pobočky Člověk v tísni Lukáš Průcha.

Liberecký projekt vychází z výsledků speciální skupiny, která se ve stotisícovém městě zabývá problematikou sociálního vyloučení lidí žijících na okraji společnosti. Podle jejich analýzy většina soukromých ubytoven ve městě slouží k dlouhodobému bydlení a pravidla v některých omezují základní lidskou důstojnost. Někde například mají děti zákaz volného pohybu po chodbách, jinde nemohou přijímat návštěvy. Topení a sprchy s teplou vodou jsou puštěné na pár hodin denně a za praní musí ubytovaní platit zvlášť. Výjimkou nejsou ani společné kuchyně a sociální zařízení pro celé patro. Na ubytovnách žije v Liberci několik stovek lidí.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, bydlení, ubytovna, Kamil Jan Svoboda, rodina, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chystá důstojné bydlení pro sociálně slabé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.