Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec připravuje revitalizaci území kolem vodní nádrže Harcov

Liberecký magistrát připravuje revitalizaci území kolem vodní nádrže Harcov. Chce tam vytvořit odpočinkovou zónu. Město plánuje obnovit cestu kolem přehrady a opěrnou zeď, rozšířit by se měl prostor pro opalování, po vzoru jablonecké přehrady přibudou mola na vodě. Radnice chce obnovit mobiliář a vytvořit místa k aktivnímu odpočinku.

Svými nápady budou moci přispět i Liberečané, v září chystá město na toto téma veřejnou debatu. Okolí přehrady Harcov je jednou z nejcennějších zelených ploch ve stotisícovém Liberci. "Je pro Liberečany důležitým místem k relaxaci a odpočinku, záleží nám na tom, aby se zde lidé cítili dobře, aby sem rádi chodili. Proto jim chceme umožnit procházky kolem obou stran přehrady, tedy i po ulici Zvolenská, která doposud patřila jen automobilům. Připravujeme čtyři varianty toho, jak by mohla Zvolenská v budoucnu vypadat a budeme rádi, když se k nim vyjádří také občané," řekla primátorka Martina Rosenbergová. Všechny varianty Zvolenské počítají s vybudováním chodníku pro pěší.

Nejde ale o první projekt v tomto území. Už v roce 2001 nechalo město zpracovat studii využití liberecké přehrady a jejího okolí, na kterou pak v roce 2007 navázal projekt Zelené srdce Liberce. Radnice nechala zhruba za pět milionů korun zrevitalizovat stezky a rekultivovat lesní porost v oblasti, které spojují přehradu se sousední čtvrtí Králův Háj. Na projekt se podařilo získat více než tři miliony korun z Programu obnovy venkova. Dál už ale projekt nepokračoval, ztroskotal na plánu radnice uzavřít pro automobily Zvolenskou ulici, která podél přehrady vede.

Revitalizace lokality se znovu dostala na pořad dne před rokem v souvislosti s nutnou opravou náhonu harcovské přehrady. "Řešili jsme to s Povodím Labe, protože některé pozemky jsou jeho a když budou opravovat náhon, rádi bychom opravili i opěrnou zeď," řekla primátorka. Zároveň se začalo znovu diskutovat o revitalizaci okolí přehrady. "Dohodli jsme se proto, že necháme zpracovat studii, jak by mohlo okolí vypadat včetně řešení Zvolenské ulice," dodala Rosenbergová. Veřejnosti ji chce radnice představit 2. září.

Napsala ČTK

Štítky přehrada, Liberec, revitalizace, projekt, Martina Rosenbergová, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec připravuje revitalizaci území kolem vodní nádrže Harcov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.