Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec zaplatí za chyby při stavbě bytů pro MS tři miliony

Liberec nakonec musí státu za pochybení v souvislosti s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009 zaplatit jen 3,158 milionu korun. Původně radnici hrozilo, že za chyby při výstavbě bytů pro šampionát bude muset státu vrátit dotaci a navíc zaplatit i stejně vysoké penále, dohromady 400 milionů korun.

Generální finanční ředitelství tak prakticky zcela vyhovělo odvolání statutárního města a většinu sankce mu prominulo, informovala primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Podle finančního úřadu město při výstavbě 254 bytů v Zeleném Údolí nepostupovalo v souladu s pravidly pro poskytování dotací. Jednu z výhrad mělo finanční ředitelství třeba k délce kanalizace, která byla o 200 metrů kratší než stanovila projektová dokumentace. Město postavilo žádost o prominutí sankce na faktu, že zjištěná pochybení nezasahují do smyslu a účelu dotace. Generální ředitelství námitky akceptovalo a město tak teď musí za chyby vrátit z dotace 2,738 milionů korun a navíc zaplatit penále necelých 420.000 korun.

"V našem odvolání jsme se opírali o závěr kontroly Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který žádné pochybení při zadání veřejné zakázky neshledal. Navíc byl účel projektu beze zbytku naplněn. V době mistrovství světa sloužily byty k ubytování účastníků a nyní slouží svému účelu jako domy s pečovatelskou službou,“ uvedla Rosenbergová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy, které firmy vymáhají u soudu. Liberci navíc v souvislosti s přípravou šampionátu hrozí i další sankce. Za nezákonné dělení zakázek dostalo město od antimonopolního úřadu pokuty v souhrnu za šest milionů korun.

Liberec se ale obrátil na soud, ten rozhodnutí zrušil a vrátil úřadu k došetření. V případě zrušení pětimilionové pokuty za 27 tendrů v hodnotě 700 milionů korun podal ale ÚOHS kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Věc ještě není uzavřena.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, dotace, mistrovství světa, sankce, Martina Rosenbergová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSSD, Generální finanční ředitelství, Zelené údolí, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zaplatí za chyby při stavbě bytů pro MS tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.