Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberečáci budou mít možnost potkat se s americkými vojáky

Plánovaný příjezd amerického konvoje vzbudil pozornost v Liberci. Tuzemští vojáci se dobrovolně hlásí do služby a o setkání s Američany mají zájem i obyvatelé města. Konvoj 180 amerických vojáků přijede do Liberce v neděli a odjede následující den, řekl uvedl velitel 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Radek Černý.

Lidé podle něj telefonují a zajímají se, zda se budou moci s americkými vojáky potkat. "Možnost budou mít, podrobnosti ale ještě musíme domluvit," uvedl Černý. Mnoho času na setkání zřejmě nebude. Do kasáren v Liberci má kolona přijet v neděli navečer a v pondělí dopoledne bude z Liberce vyrážet. Liberečané budou mít nejspíš možnost s vojáky promluvit v pondělí dopoledne.

Přítomnost amerického konvoje s téměř 40 kusy techniky Černý nepovažuje za nic mimořádného. "Tyto požadavky máme i my na jiné státy v rámci aliance při mezinárodních cvičení," řekl velitel. "Speciální požadavky (američtí vojíci) nemají," dodal. V minulosti už podle něj Liberec podobně velké konvoje hostil. "V takovém počtu jsme tady ale jednu národnost neměli," poznamenal.

Přes Česko pojedou tři konvoje o celkovém počtu asi 516 lidí a 118 vozidel. Skupiny se 30. března v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně. Vojáci se přesouvají z vojenského cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku. V současné době je konvoj v Polsku.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, Německo, Polsko, Česko, Bavorsko, Baltské státy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Georgino Svec

Kdy bude možné prohlednout si americkou vojenskou techniku?

Pátek, 27. března 2015, 21:39Odpovědět

Liberečáci budou mít možnost potkat se s americkými vojáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.