Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberečan oslavil 101 let. Radost ze života ale stále neztratil

Prožil celé století, prošel si nelehkými časy, válka mu vzala přátele a přesto by mu jeho optimismus a vitalitu mohl kdekdo závidět. Sté první narozeniny oslavil ve čtvrtek 3. dubna Antonín Černý z Liberce. Do Domova pro seniory v Liberci - Františkově, kde žije již jedenáctým rokem, mu přišel popřát také náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

„Pamatuji si pana Černého už z loňských narozenin a jeho kondice mě i tentokrát mile překvapila. Každý z nás by si jistě přál, kdyby se měl dožít tak vysokého věku, aby vypadal stejně tak dobře, jako pan Černý,“ řekl Kamil Jan Svoboda.

Antonín Černý se narodil 3. dubna 1913 v Hluboké na Šumavě. Jako voják v hodnosti poddůstojníka působil v Chebu. Odtud po vojně odešel do Prahy, kde absolvoval policejní školu a získal důstojnickou hodnost. V roce 1945 se účastnil Pražského povstání, kdy při bojích na barikádách přišel o několik svých kamarádů.

Po válce se přestěhoval do Liberce, u policie musel skončit a vystřídal několik zaměstnání.  Mimo jiné vyučoval v autoškole, prodával v obchodě, pracoval v Liazu, ale také jaké vedoucí autodopravy.

Recept na dlouhověkost neprozradil, ale doporučuje hlavně pravidelný pohyb. O ten neměl v životě nouzi, věnoval se několika sportům, hrál fotbal, hokej, lyžoval. Často jezdíval s manželkou do lázní. Ani dnes moc nevysedává. Pravidelně vyráží na procházky, přičemž přemítá o životě. „Vzpomínám a přemýšlím tak o tom, co jsem v životě zblbnul a co jsem naopak udělal dobře,“ povídá s úsměvem. Nevynechává přitom návštěvu kavárny, kde si dopřává šálek kávy a oblíbený zákusek.

Antonín Černý vychoval dvě děti, má jednoho vnuka, dvě vnučky a je čtyřnásobným pradědečkem. V Domově pro seniory ve Františkově žije už jedenáctým rokem a je jedním z jeho prvních obyvatel.

Napsal Jan Král

Štítky Antonín Černý, Liberec, Kamil Jan Svoboda, Františkov (Velké Kunětice), Pražské povstání, Jan Král, Praha, LIAZ a.s., Šumava, Hluboké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečan oslavil 101 let. Radost ze života  ale stále neztratil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.