Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberečané vzpomínali na oběti nacistického holocaustu

Jom ha-šoa. Hebrejský název pro Den vzpomínání na oběti holocaustu byl dnes skloňován častěji, než kdykoliv jindy. Právě ve čtvrtek 16. dubna si miliony lidí po celém světě připomněly židovské a romské oběti nacistických zvěrstev za druhé světové války.


Tento den je současně také připomínkou povstání vězňů varšavského ghetta v dubnu roku 1943, které je považováno v dějinách holocaustu za největší akci odporu Židů vůči nacistům.

Vzpomínková akce se konala dnes také v Liberci na náměstí Dr. E. Beneše. K veřejnému čtení jmen se mohl připojit kdokoliv, kdo šel kolem. Připomínky se zúčastnili také pamětníci holocaustu, představitelé židovských i romských organizací, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek primátora Ivan Langr a všichni ti, kterým památka obětí holocaustu není lhostejná.

Vzpomínkovou akci pořádá Institut Terezínské iniciativy současně v dalších šesti městech České republiky. Tématem letošního desátého ročníku byly návraty a nenávraty českých a moravských Židů a Romů po osvobození koncentračních táborů v roce 1945 a jejich vzpomínky na první poválečná léta. K tomu letos také vyšla informační brožura. Mottem připomínkové akce byl citát paní Evy Löwidtové - Erbenové: „Plakala jsem pro všechny, kteří se nedožili konce války, pro tátu a mámu, a proto, že jsem zůstala jen já. Neměla jsem pocit, že jsem zvítězila...“

Štítky druhá světová válka, Martin Půta, Ivan Langer, Liberec, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečané vzpomínali na oběti nacistického holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.