Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice má vitrínu s přehledem všech čestných občanů

Liberecká radnice včera odhalila vitrínu, která představuje nositele Čestného občanství a Medaile města Liberec. Příprava seznamu trvala dva roky a podíleli se na ní i studenti Technické univerzity v Liberci. Seznam od roku 1853 čítá 39 jmen, jen osobnosti oceněné v posledních 25 letech mají na čestném místě fotografii.

Na seznamu figurují i kontroverzní osobnosti jako Korad Henlein nebo Klement Gottwald. Dlouho se diskutovalo o tom, zda by je město nemělo občanství zbavit.

"Čestný občan patří k historii města, charakterizuje to období. To, že tam zůstanou znamená, že Liberečané mají svou paměť a mohou se z ní poučit. Kdybychom se jich zbavili, bylo by to nečestné, že se nechceme hlásit k vlastní historii," řekl Michal Ulvr z katedry historie liberecké univerzity. Seznam podle něj není konečný. "Výzkum nekončí, věříme, že se nám podaří prosadit výstavu, a že budeme mít možnost Liberečanům představit čestné občany v úplnosti a také s dalšími informacemi," poznamenal Ulvr.

Pro oceněné osobnosti našli na radnici místo v sousedství seznamu všech starostů a primátorů, a v blízkosti vitríny o historii neorenesanční radnice. "Čestní občané a držitelé medaile města jsou s dějinami Liberce spjati. Většina z nich se do historie města zapsala pozitivně, někteří ovšem z dnešního pohledu spíš negativně. Vystavením všech jmen prohlubujeme povědomí Liberečanů o minulosti jejich města, a současně tím přinášíme zajímavé informace také turistům," řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Nejvíc čestných občanů je z doby Rakouska-Uherska, od roku 1853 jich bylo 23. Prvním dohledaným byl úředník monarchie Christian Freiherr Kotz von Dobrsch, který podporoval snahu libereckých občanů o vlastní samosprávu. Čestné občanství získal i výběrčí cla Ignaz Matschego, a to jako uznání nestranického a lidského působení v dobách úřednické svévole, nebo dva členové šlechtického rodu Clam-Gallasů. Mezi oceněnými byli také lidé, kteří se zasloužili o rozvoj Liberce, například výstavbu radnice, zřízení soudu, škol, vodovodu i regulaci Nisy.

Udělování čestného občanství mělo dlouhou přestávku v letech 1948 až 1991. V kronikách města studenti žádné nenašli. "V tomhle období byly v kurzu kolektivní ceny a individuální ceny se moc nenosily. Takže třeba zahrádkáři Liberce dostávali pravidelně výroční cenu za výzdobu města," poznamenal Ulvr. Podle mluvčí magistrátu Zuzany Minstrové se v té době udělovaly řády a medaile zaměřené na budovatelské úspěchy - za zásluhy, za mír a socialismus, za rozvoj, za vynikající práci nebo za výstavbu.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, radnice, historie, Technická univerzita v Liberci, Klement Gottwald, Christian of the Palatinate-Zweibrücken, Martina Rosenbergová, ČSSD, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice má vitrínu s přehledem všech čestných občanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.