Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká zoo chce letos vytvořit dvě nové expozice

Dvě nové expozice chce vytvořit v letošním roce zoologická zahrada v Liberci, jedna bude pro nejmenšího jelena světa pudu jižního a druhá pro lemura černého. Nově také bude provozovat restauraci. O novinkách pro letošní rok informoval mluvčí zahrady Jan Kubánek.


Nové expozice by měly vzniknout ve spodní části areálu. "Revitalizovat hodláme kruhový vodní příkop ležící za dětským hřištěm," uvedl ředitel zahrady David Nejedlo. Právě tam chce zoo přemístit nejmenšího jelena světa, kterého získala nedávno. Zatím ho návštěvníci mohou vidět v malé expozici, naproti žulovému památníku k založení zoo.

Expozice pro lemury by měla vzniknout na umělém ostrůvku jezera, které je u Rybářské bašty. "Tento druh opů zatím chováme neexpozičně ve svém zázemí," upozornil Kubánek.

Po loňském dokončení nového vchodu a nového zázemí za 82 milionů korun zahrada žádnou velkou stavbu nechystá. "V letošním roce chceme celou zoo konsolidovat po uplynulém náročném období, kdy nás probíhající stavby nutily k mnohdy provizorním řešením," uvedl Nejedlo. Významným počinem v oblasti gastroslužeb bude ale podle něj dubnové otevření zrekonstruované a zmodernizované restaurace Formanka v sousedství budovy Lidových sadů nedaleko vstupu do zoo. "Jejího provozování se nově ujme naše zoo namísto dosavadního nájemce," dodal ředitel. L

iberecká zoo letos vstupuje do 96. sezony. Prvním letošním přírůstkem byl samec buvolce běločelého. V libereckém chovu, který u buvolců započal v roce 1973, je to 113. mládě. Zahrada chová kolem 950 zvířat 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani, sloni a šimpanzi. Loni zahradu navštívilo 332.525 lidí, o 2776 více než v roce 2013.

Napsala ČTK

Štítky zahrada, Liberec, restaurace, zoologická zahrada, Rybářská bašta, jelen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo chce letos vytvořit dvě nové expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.