Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká ZOO jako první v Česku odchovala vzácného uriala

Jen pět zoologických zahrad v Evropě a jediná v České republice chová vzácného uriala bucharského. Správně hádáte, že jediným místem v Česku, kde tohoto sudokopytníka můžete spatřit je Liberec. Podještědská zoologická zahrada se navíc jako první v tuzemsku může pochlubit mládětem, které se narodilo 23. června.

Samička je podle dostupných údajů čtyřiačtyřicátým jedincem svého druhu. „Sama ZOO Liberec nyní chová pětičlennou skupinu urialů - dva samce a tři samice, počátek chovu se datuje až k roku 2011,“ podotkl mluvčí liberecké zoologické zahrady Ivan Langr.

Urial neboli ovce kruhorohá se ve volné přírodě vyskytuje v oblasti Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Na konci osmdesátých let se odhadovalo, že ve volné přírodě přežívá jen asi tisíc zvířat, populace přitom stále klesá a v některých oblastech jsou počty urialů velmi nízké. Mezi největší hrozby patří pytláctví.

Mládě uriala není jediným vzácným přírůstkem v liberecké zoologické zahradě. O týdne dříve se narodila dvě mláďata nahura modrého, která dostala jména Layak a Mahika.

„Tibetské nahury lze najít v dalších jedenácti evropských zoo, které pečují o zhruba osm desítek těchto zvířat. ZOO Liberec momentálně chová devítičlennou skupinu nahurů,“ dodal mluvčí.

Nahur neboli ovce modrá obývá horské louky Himalájí a čínského S´chuanu v nadmořské výšce 2500 - 6000 metrů. Je spíše samotářským zvířetem, může se však sdružovat i do malých skupin v počtu do 20 jedinců.

Štítky zoologická zahrada, Česko, Zoologická zahrada Liberec, Evropa, Ivan Langer, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán, příroda, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká ZOO jako první v Česku odchovala vzácného uriala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.