Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká ZOO se může pochlubit vzácným přírůstkem

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit vzácným přírůstkem. Chovatelům se podařilo odlíhnout hned tři mláďata novozélandského papouška nestor kea. A v čem, že je přírůstek tak vzácný? Jde o historicky první odchov těchto papoušků od roku 2008, kdy je liberecká zoo chová.

„Liberečtí nestoři přišli na svět 15., 16. a 18. dubna v umělé líhni. Tento způsob byl zvolen právě v zájmu zachování přirozené reprodukce populace, protože nebylo jisté, zda by sami rodiče mláďata na hnízdě odchovali,“  popsal mluvčí liberecké zoologické zahrady Ivan Langr. Podle něho se v evropských zoo narodilo během loňského roku jen 18 nestorů.

Nestoři ve volné přírodě žijí na jižním novozélandském ostrově, jejich počty však stále klesají. Podle nejnovějších údajů jich na ostrově přežívá už jen do 5 tisíc kusů. Až do roku 1970, než byly spuštěny první záchranné programy, totiž byli papoušci ve velkém vybíjeni místními farmáři, protože se věřilo, že napadají jejich stáda ovcí. Červená kniha ohrožených zvířat udává, že jich farmáři zastřelili více než 150 tisíc kusů a na ostrov dokonce uměle vysadili zvířecí predátory, aby jim s decimováním nestorů pomohli.

Papoušci se v lidské péči dožívají i 35 let, mláďata nejčastěji vyvádějí na svět v únoru – dubnu. Patří mezi velmi inteligentní zvířata, která se dokáží naučit i složitějším úkonům.

Štítky zoologická zahrada, papoušek, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká ZOO se může pochlubit vzácným přírůstkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.