Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká ZOO vypustila do volné přírody orlosupa Kiliana

Liberecká zoologická zahrada vypustila v pátek odpoledne do volné přírody už jedenácté mládě orlosupa bradatého. Stalo se tak v oblasti Národního parku Hohe Tauern v Rakousku, zhruba 2000 metrů nad mořem, kde byl orlosup usazen na předem zbudované hnízdo. Při té příležitosti dostal dravec jméno Kilian.

Vzhledem k tomu, že pták dosud neumí létat, budou mu, stejně jako jeho mrchožroutímu sousedu Felixovi zhruba tři měsíce nosit krmivo ornitologové. V okamžiku vzletu tato lidská asistence ustane a orlosupi už si budou potravu vyhledávat sami.
Ještě před vypuštěním prošel Kilian ve čtvrtek odpoledne v záchranné stanici Haringsee u Vídně, kde od února pobýval pod náhradními rodiči, veterinární prohlídkou a odbarvením některých letek.

Odbarvování se provádí podle předem daného specifického klíče a slouží k identifikaci letícího orlosupa pozemskými pozorovateli. Žádný reintrodukovaný orlosup totiž nemá letky odbarveny stejně. Odbarvením se přitom zesvětluje peří jen o několik tónů, nikdy nesmí jít až do běla, aby je nepoškodilo. V místě vypuštění pak ještě oběma dravcům chovatelé nasadili kroužky na končetiny.

Přímo na hnízdo ve skalní rozsedlině donesli orlosupa lidští šerpové ve speciálních dřevěných bednách, cesta nahoru přitom trvala několik hodin.Liberecká zoologická zahrada letos odlíhla dvě orlosupí mláďata, 4. a 11. února, v obou případech šlo o samce. Starší z nich zůstal pod rodiči v liberecké zoo a bude podle doporučení koordinátora Evropského záchovného programu určen k rozšíření populace v lidské péči, mladší Kilian pak kvůli riziku kainismu odcestoval týden po narození do Haringsee.

Štítky zoologická zahrada, příroda, hnízdo, Národní park Vysoké Taury, Haringsee, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká ZOO vypustila do volné přírody orlosupa Kiliana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.