Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Libereckem projede konvoj americké armády. Spát budou v Liberci

Téměř 120 vozidel a 520 amerických vojáků projede na přelomu března a dubna přes české území a na několik desítek hodin zakotví i v Libereckém kraji. Američané v Česku několikrát doplní pohonné hmoty a třikrát přenocují. Všechny náklady hradí americká strana.

"Patříme k těm, kteří v důsledku změn  bezpečnostních podmínek v Evropě volají po co nejužší spolupráci mezi spojenci. Průjezd amerického konvoje bude důkazem alianční jednoty a zároveň to bude to nejmenší, čím můžeme přispět," uvedl ministr obrany Martin Stropnický a dodává: „Přes Česko pojede třemi trasami, které se spojí v Praze-Ruzyni. Odtud bude kolona pokračovat přes Plzeň na armádní základnu v bavorském Vilsecku.“

Trasy přesunu

V současné době se ještě upřesňují jednotlivé detaily. Předpoklad je, že kolony překročí hranice na třech místech – v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. Všechny kolony se budou přesunovat po pozemních komunikacích za doprovodu české Vojenské policie. Kolony budou rozděleny do několika proudů, které vyrazí na stanovenou trasu přesunu vždy v časových odstupech tak, aby co nejméně zatížily ostatní dopravu. Na trase přesunů pak s ohledem na plynulost v maximální možné míře využijí dálnice.

První kolona by se měla přesunovat po trase Ostrava – Vyškov, kde američtí vojáci v areálu Vojenské akademie – Velitelství výcviku přenocují. Druhá kolona pojede po trase Náchod – Pardubice se zázemím pro přenocování v areálu 14. pluku logistické podpory. Třetí kolona, překročí hranice v Harrachově a k přenocování se zastaví v Liberci v kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

V pondělí 30. března bude přesun pokračovat z výše uvedených posádek do Prahy, kde se jednotlivé kolony shromáždí v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Na úterý je naplánována technická přestávka k údržbě vozidel a odpočinku řidičů.

Prahu kolona US ARMY opustí opět v několika časově oddělených proudech ve středu. Po ose přesunu Praha – Plzeň – Rozvadov bude pokračovat do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku.

Nejde o výjimečnou situaci

Loni se na území ČR uskutečnilo 131 podobných přesunů, celkem se jich účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky.

Štítky Liberecký kraj, Armáda Spojených států amerických, Liberec, Česko, Praha, Martin Stropnický, Plzeň, Ruzyně, Vilseck, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckem projede konvoj americké armády. Spát budou v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.