Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj bude dávat ročně 15 milionů na podporu hasičů

Liberecký kraj bude od příštího roku dávat na podporu hasičů 15 milionů korun ročně. Počítá s tím nová strategie podpory požární ochrany. Liberecký kraj je ze zákona zodpovědný za plošné pokrytí území jednotkami dobrovolných hasičů, které ale jinak financují obce.

Peníze na jejich podporu z kraje by měly být připravené tak, aby starostové mohli plánovat doplnění a obnovu techniky dopředu, řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN). V současném systému je většinou dostávají až ve druhé polovině roku.

Dobrovolné hasiče podporuje kraj od roku 2005, za devět let jim rozdělil více než 93 milionů korun - v průměru přes deset milionů korun za rok. V minulosti se ale každý rok objem peněz pro hasiče lišil, podle toho, kolik peněz kraji zbylo. Nejvíc tradičně dostávali před krajskými volbami. Ve volebním roce 2008 rozdělil kraj rekordních 15,007 milionu korun, nejméně naopak hasiči dostali v roce 2010 - pouhých 2,184 milionu. Zájem o dotace rok od roku stoupá. Loni podaly obce žádosti za více než 35 milionů korun, na dotace měl kraj ale jen 12,506 milionu.

Peníze z krajského dotačního programu jsou podle Půty určeny na základní vybavení hasičů. "My samozřejmě nechceme bránit obcím a městům, aby měly jejich jednotky nadstandardní vybavení, ale chceme podporovat především to, aby všude byly k dispozici sirény a aby zasahující hasiči měli k dispozici standardní vybavení, které k zásahům potřebují," řekl Půta. Likvidace požárů tvoří podle něj v posledních letech jen malou část jejich práce, výrazně přibývá takzvaných technických zásahů.

Podle informací z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, vyjížděli loni hasiči v kraji ke 4520 událostem, z toho bylo ale jen 761 požárů, tedy asi 17 procent. K dopravním nehodám vyjížděli hasiči ve 1214 případech. Hasiči při nehodách pomáhají hlavně při vyprošťování zaklíněných lidí z aut nebo zabezpečení vozu před požárem, doplnila krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, peníze, Martin Půta, dotace, požár, Starostové a nezávislí, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude dávat ročně 15 milionů na podporu hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.