Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj chce koupit bývalé sídlo VÚTS za 120 milionů

Liberecký kraj chce koupit bývalé sídlo VÚTS, dříve Výzkumný ústav textilních strojů, v sousedství krajského úřadu. O odkupu jedná více než rok. Za budovy a pozemky chce nabídnout 100 až 120 milionů korun, což odpovídá znaleckým posudkům. Vlastník původně žádal více než 200 milionů korun.

To však neodpovídá realitě, kraj takové peníze nemůže dát, musí se chovat s péčí řádného hospodáře, řekl dnes liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Kraj chce sousední prostory využít pro některé své organizace. Mohlo by tam vzniknout zázemí pro krizové centrum kraje i pro krajské organizace nebo ty, které s ním spolupracují, jako jsou Krajská správa silnic, Agentura regionálního rozvoje, Euroregion Nisa, Korid LK nebo Hospodářská komora.

Čtěte také: Ve VÚTSu se jen nezkoumalo. Dřív tam byly garáže

"Přestěhovat by se tam však mohly i některé státní úřady, které si ve městě pronajímají prostory od soukromých subjektů," dodal hejtman. Získání areálu zajistí příjezd k budově kraje a případně i vhodné parkování pro klienty, řekl hejtman. Liberecký kraj sídlí ve vlastním objektu v ulici U Jezu v centru města. Patří mu výšková budova i část přilehlé třípatrové budovy. Zbývající část budovy a ostatní nemovitosti včetně pozemků patřily společnosti VÚTS. Ta si však postavila nový areál v liberecké obchodní a průmyslové zóně Sever a už před více než rokem se vystěhovala. Dnes je vlastníkem budov a pozemků soukromá osoba.

"O převzetí sousedních budov jednaly už minulé krajské reprezentace, zastupitelstvo o tom ale tehdy nemělo žádné informace," uvedl Půta. Oficiálně se tak od odkupu jedná od ledna loňského roku, kdy krajští zastupitelé záměr schválili. Kraj podle Půty ale nebude kupovat objekt za každou cenu. "Nemáme peněz nazbyt, potřebujeme financovat opravy silnic, výstavbu hospice nebo zateplení českolipské nemocnice," řekl. O koupi budovy by podle něj měli zastupitelé jednat znovu na konci června.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, pozemek, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Agentura regionálního rozvoje, Hospodářská komora, Euroregion Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce koupit bývalé sídlo VÚTS za 120 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.