Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecký útulek pro své přispěvatele vytvořil strom dárců

Strom dárců jako poděkování pro své přispěvatele vytvořilo před Vánoci letos poprvé Centrum pro zvířata v nouzi Archa v Liberci, pod které patří také městský útulek se psy a kočkami. Zájem o dění v útulku v adventním období tradičně stoupá, denně nyní přichází v průměru 30 až 40 lidí, řekla Hana Volková, která v útulku pracuje 16 let.

"Musím je pochválit, zájem mezi Liberečany je. Chodí hlavně o víkendu," uvedla.

Počet dárců z řad firem, jednotlivců i rodin se v posledních letech počítá na stovky a ze dvou třetin je už štítky se jmény zaplněný i strom, který pro ně letos Archa připravila. "Pro nás mají jejich materiální i finanční dary velký význam. Můžeme tak třeba věnovat více peněz na náročnější operace," uvedla Ivana Hancvenclová ze záchranné stanice Archa.

Lidé do útulku nosí nejen granule a konzervy, ale také například pelíšky, deky, vodítka či obojky. "V poslední době návštěvu u nás spojují s nakupováním v nedaleké nákupní zóně," všimla si Hancvenclová. Větší zájem je také o venčení, mezi jeho pravidelné účastníky patří studentky Lucie Lanková a Tereza Maiová. "Chodíme je venčit už šest let," uvedla Lanková. V minulosti si chtěla z útulku psa vzít, rodiče jí to ale nedovolili.

Podle Volkové se i tak daří psy z útulku novým majitelům udávat, zejména štěňata. Horší je to se starými a nemocnými psy, kteří v útulku stráví i několik let. "Nejdéle tady nyní máme křížence ovčáka Finu, která kvůli epilepsii musí trvale užívat léky. Je tady už pět let," uvedla. Rekordmanem z minulosti ale je kříženec německého ovčáka a huskyho Ringo, i když o něj zájem byl. "Třikrát byl daný do péče a pokaždé se do několika dnů vrátil. Naposledy až od Jablonce. Vzal to tady jako domov, tak jsme si ho tady nakonec nechali," vylíčila Volková. Ročně v útulku přijmou kolem 600 psů a zhruba 300 koček, aktuálně je v kotcích 30 psů a sedm koček.

Napsala ČTK

Štítky pes, kočka, Vánoce, Liberec, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký útulek pro své přispěvatele vytvořil strom dárců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.