Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lyžař se podruhé narodil, záchranáři ho oživovali 25 minut

Běžná lyžovačka v Harrachově se včera proměnila v boj o život. Své druhé narozeniny může slavit 12. února muž, kterému včera odpoledne zachránili život členové horské služby, letecké záchranné služby i náhodní lyžaři. Po pětadvacetiminutovém oživování se jim podařilo obnovit krevní oběh a muže stabilizovat.

„Poděkování patří laikům, kteří okamžitě poskytli náležitou první pomoc, a podstatnou měrou přispěli k záchraně tohoto člověka,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová.

Muž upadl do bezvědomí dvě hodiny po poledni. „Na místo události vzlétl vrtulník záchranné služby, vyjela výjezdová skupina z Rokytnice a Horská služba ze stanice Harrachov,“ dodala mluvčí.

Na dorazila jako první horská služba, která už pět minut po nahlášení zahájila oživování pomocí defibrilátoru. „Do předání muže záchranářům probíhalo na místě kontinuální oživování členy horské služby a přítomnými lyžaři. S pomocí defibrilátoru, který průběžně vyhodnocoval srdeční rytmus, podali horští záchranáři čtyři defibrilační výboje. Resuscitace muže probíhala i po příletu záchranářů,“ pokračovala Lenka Moravcová.

Všichni přítomní si mohli až po necelé půlhodině oddechnout. Muž se podařilo oživit kolem půl třetí. „Na tomto konkrétním případě lze ukázat efektivitu současného trendu vybavování veřejných míst a složek integrovaného záchranného systému automatickými externími defibrilátory. Včasné podání výboje členy horské služby mělo rozhodující vliv na úspěch resuscitace a přežití pacienta,“ uzavřela mluvčí.

Štítky horská služba, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžař se podruhé narodil, záchranáři ho oživovali 25 minut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.