Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Málo jím a hodně spím, říká vitální stoletý Liberečan

Sté narozeniny oslavil tento týden František Šťastný z Liberce. Jeho vitalitu by mu mohl závidět kdejaký o generaci, možná i o dvě, mladší člověk. Bývalý profesionální houslista se drží v kondici každodenní desetiminutovou rozcvičkou. A jaké je jeho heslo? Málo jím a hodně spím, mezi dědky nechodím.

František Šťastný se narodil 18. srpna 1913 v Liberci. Už od útlého věku se věnoval hudbě. V šesti letech začínal hrát na housle, později vystudoval konzervatoř. Za první republiky hrál na trumpetu u hradní stráže a později nastoupil do orchestru libereckého divadla. V divadle také zůstal do svých čtyřiasedmdesáti let, do penze tak odešel před šestadvaceti lety.

Jako hudebník se podíval i do egyptské Káhiry. V šedesátých letech vyhrál konkurz a v Africe strávil dva a půl roku. „Bylo tam méně hraní a více peněz,“ popsal František Šťastný, který je nejen dvojnásobným dědečkem, ale i pradědečkem.

Štítky Liberec, František Šťastný, První republika, Afrika, divadlo, Káhira

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Málo jím a hodně spím, říká vitální stoletý Liberečan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.