Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Máte hlad? Za rok vyhodíme tři sta kilo jídla na hlavu

Možná vám to nepřijde, ale u nás si žijeme nad poměry. Každý rok se na každého obyvatele zlikviduje tři sta kilogramů kvalitního jídla. A stamilióny lidí na světě hladoví. I proto v Liberci vznikla potravinová banka, která ve čtvrtek otevírá. Jako čtvrtá v Česku.

Ten údaj je opravdu neuvěřitelný. Kolem sebe slyšíme jen stěžování si na tohle, na tamto. A pak sami vyhazujeme jídlo z okna. Lidé z liberecké potravinové banky to chtějí změnit a nasytit potřebné. „To plýtvání s potravinami je opravdu nesmírné.  My se budeme naší činností tyto zarážející čísla alespoň ponížit,“ říká předseda Potravinové banky Liberec Jiří Cerman.

A kde banka shání jídlo? Domlouvá se s řetězci, kterým toho spousta zbývá. „Veškerá spolupráce je na bázi smluvního vztahu s jednotlivými obchodními řetězci. Je ale pravda, že ne všechny jsou této myšlence nakloněni,“ vysvětluje Cerman.

Banka spolupracuje jen s oficiálními organizacemi. Proto mají smůlu třeba ti z liberecké pobočky Food not Bombs. „Vaříme pro lidi a od banky jako jednotlivci nebo neoficiální organizace nedostaneme bohužel nic. Snažíme se hlavně poukázat na zbytečný plejtvání surovin , na neuvěřitelnej přebytek na jedný straně a chudobu a hladomor na straně druhý,“ řekl Drbně Alby.

Podle předsedy liberecké potravinové banky by se to ale časem mohlo změnit. „Je pravda, že v Evropě fungují potravinové banky také pro jednotlivce, ale pro nás to bude až jeden z dalších kroků v budoucnu,“ dodává Cerman.

Takže kdo by třeba chtěl podpořit i Food not Bombs, může napsat na náš redakční mail.

Autoři

Štítky jídlo, banka, Liberec, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte hlad? Za rok vyhodíme tři sta kilo jídla na hlavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.