Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Meteorologové i hasiči varují: Riziko požárů je obrovské

Extrémně vysoké teploty dělají vrásky na čele především hasičům, kteří každý den bojují s požáry luk nebo lesů. U těch největších v nepřístupném terénu pomáhal třikrát hasit policejní vrtulník. Takový požár přitom může způsobit i odhozená sirka do jehličí.

„Páteční odpoledne a večer likvidovali hasiči lesní požár na Českolipsku. Policejní vrtulník ještě týž den navečer objevil další požár ve skalách nedaleko odtud. Šlo o oblast Nedvězí. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Kvůli zdolání požáru museli hasiči natáhnout dopravní vedení s velkým převýšením. Několik shozů provedl vrtulník, díky kterému se podařilo brzo zastavit plamenné hoření,“ popsala náročný začátek víkendu mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

O moc klidnější den neměli hasiči ani v neděli. Včera byly povolány čtyři jednotky hasičů k požáru lesa v turisticky známé lokalitě Českého ráje. Požár zasáhl prostor u skalní hradby za rybníkem Věžák. „Přímo k místu se hasiči dostávali jen obtížně, poslední dva kilometry museli pouze pěšky. I tady zasahoval policejní vrtulník, který provedl celkem sedmnáct shozů,“ dodala mluvčí.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před vysokými teplotami a nebezpečím požárů přitom platí až do středečního večera. Poté mají Českou republiky opět zasáhnout deště ve spojení s kroupy.

Štítky požár, okres Česká Lípa, Nedvězí, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové i hasiči varují: Riziko požárů je obrovské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.