Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

"Miloši, go home," vyvěsili v Turnově

Turnovští zastupitelé dnes předali prezidentovi Miloši Zemanovi výzvu, ve které apelují na hlavu státu, aby vrátil důstojnost úřadu, který zastává. Zeman jim zase doporučil, aby věnovali větší pozornost dění ve svém městě. Turnov byl jediným místem při třídenní návštěvě prezidenta v kraji, kde se jeho odpůrci veřejně projevili.

Na jednom domě vyvěsili transparent "Miloši, go home" a v sále Střelnice při besedě s prezidentem na něj část publika mávala červenými kartami. Přišlo ale i hodně jeho zastánců se zelenými kartami a někteří ho skandovaně povzbuzovali: "Miloši, jsme s tebou" či "Nedej se".

Výzvu podepsalo 14 z 27 turnovských zastupitelů. Prezidentovi vyčítají například jeho proruské postoje. "Některé jeho vysloveně proruské aktivity chápeme jako přímé ohrožení demokracie, naší svobody a svrchovanosti naší země," uvedl ve zdůvodnění vzniku výzvy zastupitel Josef Uchytil (Turnov potřebuje změnu).

Podle prezidenta by ale místo výkřiků mělo být důležitější používání argumentů. Znova také zopakoval, že si za svojí cestou do Moskvy na oslavy 70. výročí od konce druhé světové války nadále stojí. "Kdyby Němci vyhráli válku, tak tu nejsme," uvedl v diskusi. Do Moskvy jede zejména uctít památku 150.000 sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Česka a Slovenska. "Jsem hrdý, že tam jedu," dodal.

Návštěva Miloše Zemana v Libereckém kraji se neobešla bez protestů ani v loňském červnu. "Ti, kteří vyvěšují tibetské vlajky, mají nejspíš problémy ve své obci vyřešeny tak dokonale, že se mohou zabývat záležitostí vzdálenou několik tisíc kilometrů." Přesně tato slova, která pronesl Miloš Zeman vloni Liberci, vyvolala vlnu nevole mezi širokou veřejností. Svérázným způsobem proti nim protestoval jeden obyvatel Jablonecka.

Jako "buranské vyjádření k buranskému výroku o vyvěšování tibetských vlajek," jak samotný aktér na facebooku píše, se rozhodl ukázat svou zadnici na prezidentský konvoj. Video najdete zde.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Miloš Zeman, Turnov, Moskva, druhá světová válka, Tibetská vlajka, Česko, Slovensko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Miloši, go home," vyvěsili v Turnově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.