Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Modernizace zázemí muzea po stavební stránce skončila

Stavbaři se zhruba měsíčním zpožděním dokončili modernizaci zázemí Severočeského muzea za bezmála deset milionů korun. Většina nákladů bude zaplacena z evropské dotace. Hotovo ale ještě není. Zhruba týden až 14 dnů se budou odstraňovat nedodělky a reklamace.

"Novou expozici hracích strojků, pianol a orchestrionů chceme veřejnosti zpřístupnit 11. února," uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Stavební práce v muzeu, postaveném na konci 19. století, se dělaly za provozu od července. Zaměřeny byly zejména na odstranění bariér pro lidi s pohybovým handicapem. Díky výtahu a plošinám se tak handicapovaní dostanou v jedné z nejkrásnějších libereckých budov do obnoveného malého výstavního sálu, muzejní knihovny nebo druhého patra s expozicemi uměleckých řemesel.

Obnoveny byly i toalety pro návštěvníky, které byly v havarijním stavu. Stavebně se také upravil prostor pro expozici hracích strojků a podobu z doby vzniku muzea získaly dvě místa, schodiště a podloubí. Podařilo se také objevit jedny zazděné dveře staré přes sto let. "Kolega, co má na starost správu budov, k nim přišel se starým svazkem klíčů. Jeden tam pasoval a fungoval," řekl Křížek.

Muzeum je nyní také lépe chráněno před případnými zloději i vandaly. Dění uvnitř i okolo sleduje 50 kamer. "V minulosti se zejména okolí budovy často stávalo terčem vandalů," konstatoval ředitel.

Zázemí se modernizovalo za provozu, což se projevilo na návštěvnosti. Oproti minulým rokům je asi o třetinu nižší. "Máme asi 20.000 návštěvníků, což při omezeném provozu považuji za dobrý výsledek," řekl Křížek. Největším lákadlem je nyní výstava starých fotografií Rudolfa Ginzela, na nichž jsou zachycena různá zákoutí Liberce a okolních obcí. Obdiv také sklízí výstava rostlinných motivů na uměleckých předmětech od doby starověkého orientu až po současnost.

Muzeum by rádo v modernizaci zázemí pokračovalo i v příštích letech. "Připravili jsme koncept na celkové dokončení modernizace budovy. Nejvíce tady postrádám zázemí pro návštěvníky, jako jsou šatny, pokladna, prodejna i samoobslužný bufet. Chceme dělat i nové expozice regionální historie a expozice uměleckých řemesel," doplnil Křížek. Realizace projektu za desítky milionů korun závisí na tom, kam ho ve svých prioritách zařadí Liberecký kraj, který je zřizovatelem muzea.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky muzeum, Jiří Křížek, Severočeské muzeum v Liberci, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace zázemí muzea po stavební stránce skončila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.