Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nedobrovolně opustili Liberec, teď mají pamětní desku

Zahrada vzpomínek v Budyšínské ulici má novou pamětní desku. Je věnována všem Liberečákům, kteří museli město nedobrovolně opustit a žít jinde. Na podstavec krucifixu uprostřed zahrady ji nechalo umístit město ve spolupráci se spolkem Heimatkreis Reichenberg, který v Německu sdružuje bývalé obyvatele města.

Deska je tak věnována především tisícům německých obyvatel města, kteří byli po druhé světové válce odsunuti, patří ale i emigrantům po roce 1948 a libereckým Židům, kteří nuceně odešli před a během druhé světové války.

Na Liberečany, kteří našli poslední klid daleko od svého domova, přijelo až z bavorského Augsburgu zavzpomínat několik členů spolku Heimatkreis Reichenberg včetně jeho předsedy Klause Hoffmanna. „Právě do oblasti Augsburgu zamířilo z Liberce při poválečného odsunu velké množství sudetských Němců. V úzkém spojení s městem Liberec je spolek už více než 20 let. I díky této spolupráci podepsala města Liberec a Augsburg v roce 2001 partnerskou smlouvu. Spojovat obyvatele obou měst a prohlubovat kontakty mezi nimi mají také česko-německé kulturní dny DIALOG, které se konaly naposledy v roce 2013 v Liberci. Další ročník této akce se uskuteční v příštím roce v Augsburgu,“ řekl mluvčí libereckého magistrátu Jan Král.

Autoři

Štítky Liberec, Augsburg, druhá světová válka, pamětní deska, Německo, Klaus Hoffmann, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedobrovolně opustili Liberec, teď mají pamětní desku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.