Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantě zdraží vodné minimálně. V okolí bude dřáž

Za vodné a stočné si v příštím roce připlatí většina obyvatel kraje. Nejmenší nárůst cen čeká klienty Frýdlantské vodárenské společnosti. Průměrná čtyřčlenná rodina zaplatí denně za vodné a stočné o korunu a deset haléřů víc než v roce 2013. Na vině je růst cen povrchové vody, inflace i klesající spotřeba vody.

„Modelová čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně 146 kubíků vody. V roce 2013 taková rodina zaplatila za vodné a stočné 12 951 korun, v příštím roce si připlatí 400 korun navíc. Je to nejmenší zdražení za poslední roky,“ vypočítal ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Aktuálně: Ve Frýdlantě a Bílém Potoce zrekonstruují úpravny vody

Voda podraží na Frýdlantsku o 3,8 procenta, stočné o 2,6 procenta. Nově tedy klienti vodárenské společnosti zaplatí za kubík vody 34,02 koruny, za kubík odkanalizované vody pak 57,42 koruny.

Frýdlantský výběžek uchránilo před razantnějším zdražením hospodaření společnosti, které se podařilo snížit cenu za povinné rozbory pitné vody. Méně platí i za silovou elektřinu nebo za likvidaci kalů.

„Bohužel ale nedokážeme zabránit dalším vlivům na konečnou cenu. Musíme například o 1,5 procenta navýšit mzdy zaměstnanců. Navíc zdražila i povrchová voda a především poklesla spotřeba vody,“ vysvětlil Olyšar.

I přes růst cen je vodné a stočné ve Frýdlantském výběžku levnější než třeba v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Turnově. Pokračující zdražování by mohl zastavit nejspíš jen zvýšený zájem spotřebitelů.

„Ještě v roce 2011 jsme prodali téměř 904 tisíc kubíků vody a odkanalizovali jsme více než 472 tisíc kubíků vody. Pro rok 2014 počítáme, že našim klientům dodáme 827 tisíc kubíků vody, odkanalizujeme pak 394 tisíc kubíků vody. Výraznější pokles spotřeby by měl za následek opětovné zdražování,“ vysvětlil ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar a závěrem doplnil: „ Je to sice paradox, ale stejně paradoxní situaci čelí všechny vodohospodářské společnosti. Náklady na údržbu a provoz vodovodního řádu nebo kanalizací spotřeba vody neovlivní, tyto výdaje zůstávají stejné.“

Štítky Frýdlant, Frýdlantská vodárenská společnost, rodina, Bílý Potok, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantě zdraží vodné minimálně. V okolí bude dřáž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.