Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Liberecko se sjela historická auta Volkswagen i Porsche

Několik desítek historických vozidel, zejména značek Porsche a Volkswagen se dnes sjelo do Liberce. V minulých letech to bylo znamení, že začíná sezóna v automuzea ve Vratislavicích nad Nisou, letos ale tomu tak není.

 

Expozici v areálu pivovaru si příznivci veteránů budou moci prohlédnout zřejmě až od začátku června, řekl dnes jeden ze zakladatelů muzea Milan Bumba. "Pivovar buduje v sousedství muzea kotelnu, proto letos zahájíme se zpožděním," vysvětlil.

Kvůli kotelně přijde muzeum o jednu ze tří výstavních hal a zatím ani není jasné, co bude ve zbylých prostorách. "Domlouváme se, rád bych tam ale udělal expozici věnovanou Ferdinandu Porsche," nastínil Bumba. Vratislavický rodák měl ještě loni svoji expozici v místním kulturním centru, městská část Liberce ho ale na nátlak části obyvatel přestala propagovat. Porsche byl totiž členem NSDAP a v SS dosáhl hodnosti oberführera. Podle Bumby byl ale Porsche zejména geniální automobilový konstruktér, a to by měla nová expozice připomínat. "Ve vstupní hale by mohla být art expozice výtvarného umění na téma Porsche a v další místnosti kolem 15 vozidel, která jsou s ním nějak spojená," nastínil Bumba.

Realizace této myšlenky závisí na tom, zda se podaří automuzeu uspět ve výběrovém řízení magistrátu na pronájem jednoho pavilonu na výstavišti v centru města. V plánech muzea je přemístit tam ostatní historická auta a vytvořit expozici mapující 120 let motorismu na Liberecku. Částečně přestěhování do turisticky atraktivního centra města by mohlo přinést zvýšení návštěvnosti automuzea, které si loni prohlédlo asi 2500 lidí. To naznačila už loňská výstava veteránů na výstavišti, kterou během týdne zhlédlo několik tisíc lidí.

I na dnešní akci bylo znát, že stará nablýskaná auta mají hodně fanoušků, do Vratislavic přišly řádově stovky lidí. "Když se taková akce v okolí vyskytne, tak na ni rádi vyrazíme. Je to nádhera," ocenil Jiří Hypš z Liberce. Nadšený byl i jeho tříletý syn Ondra, jemuž se nejvíce líbily cabriolety, vojenská sanitka a staré policejní auta. Na sraz Volkswagenů a Porsche totiž dorazily i další značky. "Je to taková všehochuť od předválečných vozů až skoro po současnost. Jsou tady i trabanty, škodovky nebo americká auta," zmínil Bumba. Veterány mohli lidé obdivovat nejen v areálu pivovaru, ale také na recesistické akci k prvnímu máji na Pláních na Ještědu, kam se auta po poledni přemístila.

Napsala ČTK

Štítky Porsche, Volkswagen, Liberecký kraj, muzeum, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Ferdinand Porsche, Národně socialistická německá dělnická strana, Schutzstaffel, Svátek práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecko se sjela historická auta Volkswagen i Porsche  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.