Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na obnovu původního salonku Ještědu se vybralo půl milionu

Od soboty můžete na vysílači Ještěd navštívit obnovený restaurační salónek s dvanácti replikami původních bílých křesel a stolem s černou deskou od architekta Otakara Binara. Na renovaci přispělo bezmála padesát dárců částkou převyšující půl milionu korun.

„Do včerejšího dne se na salónek podařilo zajistit dary v celkové výši 519 356 korun od 48 dárců. Ti, kteří přispěli na celé křeslo, mohou mít na nábytku štítek se svým jménem,“ uvedla v pátek předsedkyně sdružení Ještěd73 Milena Lánská. Právě její sdružení se o renovaci salonku postaralo.

Obnovený salonek během slavnostního otevření pochválil i samotný Otakar Binar. „Ta nová křesla jsou lepší, hladší, za našich časů se těžko sháněla pěkná bílá teletina,“ posteskl si, ale s úsměvem a dodal, že to bylo jeho první navržené křeslo v životě.

Podle všeho v dalších etapách přibude ještě šest křesel a dále koberec v celém salónku.

Kdo je Otakar Binar?

Tento významný český akademický architekt se narodil 17. června 1931 v Jaroměři. Po druhé světové válce působil chvíli jako zednický učeň, pak nastoupil na Střední průmyslovou školu stavební v Liberci, aby následně vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Je jedním ze spoluzakladatelů známého SIALu.

Štítky Ještěd, salónek, křeslo, Otakar Binar, druhá světová válka, Střední průmyslová škola, Praha, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu původního salonku Ještědu se vybralo půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.