Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na první prohlídku Adrie přišlo pět možných kupců

Několik potenciálních kupců si dnes prohlédlo léta nevyužívaný Palác Adria v centru Liberce, který se bude v polovině prosince dražit. Jde o jednu z nejhodnotnějších prvorepublikových staveb ve městě. Vyvolávací cena je 11,5 milionu korun.


Dnešní prohlídka byla první ze dvou, kterou připravuje společnost Dražby CZ. "Zájem nás potěšil, uvidíme, kdo se do dražby nakonec přihlásí," uvedl jednatel dražební společnosti Jaroslav Klokočník. Odhaduje, že možných kupců bylo na dnešní prohlídce pět.

Podle zkušeného libereckého dražitele Vítězslava Hoffmana je reálné, že za nabízenou cenu se osmipatrová budova prodá. Její výhodou je poloha v dolní části centra. Hoffman se nebojí ani toho, že by se pro ni nenašlo využití. "Vhodná je pro byty nebo kanceláře, pokud se vyřeší problém s parkováním," uvedl. V jednom z minulých projektů se s vybudováním podzemní garáže počítalo, pro auta v ní mělo být přes 30 míst.

S výjimkou jedné prodejny v přízemí je dům na nároží ulic Rumunské a Boženy Němcové prázdný. Přestože většina pater je i deset let nevyužívaná, je v relativně dobrém stavu. "V uvozovkách je obyvatelný. Je to suché a nikde není havarijní stav," uvedl technik Petr Beránek, který dnes potenciální kupce provázel po budově. Zároveň ale upozornil, že střecha je před generálkou a například v jednom patře jsou propadlé stropy. Mimo provoz jsou i plynové kotle. Naopak ale je stále funkční jeden z prvních osobních výtahů ve městě a v interiéru se dochovaly i některé prvorepublikové prvky, například zárubně dveří. Rekonstrukce budovy si vyžádá desítky milionů korun.

Historie budovy postavené v klasicizujícím akademismu s prvky funkcionalismu, expresionismu a art deco sahá do roku 1880, kdy měla jediné podlaží. Současnou podobu získala za první republiky. Přestavba z let 1927 až 1929 je považována za jedno z vrcholných architektonických děl Maxe Kühna. V minulosti bylo v suterénu kino Moskva, později Adria. V paláci byly restaurace, diskotéky a bary, prodejny a vyšší patra sloužily jako kanceláře a byty s terasami i jako luxusní klub pro pány. Znalec budovu se dvěma podzemními a šesti nadzemními podlažími ocenil na 15,2 milionu korun. Druhá prohlídka se koná 1. prosince a dražba je naplánována na 15. prosinec.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Palác Adria, Božena Němcová, Max Kühn, Petr Beránek, První republika, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na první prohlídku Adrie přišlo pět možných kupců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.