Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nelegální odpad mizí z Arnoltic. Spalovna pohltila 3 tisíce tun

Necelé tři tisíce tun nelegálně dovezeného odpadu do Arnoltic skončilo do konce února v liberecké spalovně. V pondělí o tom informoval Krajský úřad Libereckého kraje, podle kterého by mělo být do června letošního roku zlikvidováno na 4500 tisíce tun odpadu.

„Projekt pokračuje i přes drobné, ale technicky řešitelné problémy dle harmonogramu. Celkové průměrné denní návozy se pohybují v množství zhruba 60-65 tun,“ řekl náměstek hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný.

O likvidaci jednal Liberecký kraj už v listopadu s německým úřadem pro řešení nelegálních přeprav odpadů poté, co skládku v roce 2012 kdosi dvakrát úmyslně zapálil a České inspekce životního prostředí potrestala dovozce odpadu pětadvacetimilionovou pokutou.

Rekordní sankce za dovážení nelegálního odpadu do Arnoltic padla v srpnu loňského roku. České inspekce životního prostředí potrestala společnost Nisa Recycling, která odpad z Německa navážela na Frýdlantsko od roku 2005. Společnost se k likvidaci odpadu přesto nemá.

„Dá se bohužel předpokládat, že již uložené pokuty budou problematicky vymahatelné. Jednatelem firmy je totiž nyní moldavský občan. Jedná se pravděpodobně o takzvaného „bílého koně,“ popsala už dříve mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Pokutu v řádech desítek milionů korun udělila inspekce i kvůli dvěma předloňským požárům, které zaměstnaly hasiče z celého Liberecka. Skládka hořela 9. a 17. listopadu roku 2012. V obou případech ji někdo zapálil. Skládku v současnosti hlídají nejen fotopasti, ale i policisté, kteří na místo zajíždí.

Majitele společnosti Nisa Recycling se redakci Drbny nepodařilo kontaktovat. Podle obchodního rejstříku je jednatelem Moldavan Ivan Barbescu. Pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic, pro české úřady tak bude jen těžce k dohledání.

Štítky odpad, Arnoltice, Liberecký kraj, Česká inspekce životního prostředí, Josef Jadrný, Lužická Nisa, Německo, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelegální odpad mizí z Arnoltic. Spalovna pohltila 3 tisíce tun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.