Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pilíře chátrající Svijanské arény opraví do konce září

Částečná rekonstrukce za 3,36 milionu korun by měla zamezit zatékání do chátrajícího zimního stadionu Svijanská aréna v Liberci. Do konce září dělníci opraví poškozené nosné pilíře, vymění některá okna, okapy a žlaby, informoval mluvčí magistrátu Jan Král. Oprava částečně omezí provoz stadionu, který patří mezi nejvyužívanější sportoviště.

Od výstavby v roce 1956 prošla Svijanská aréna jen několika opravami, některé z nich ale budově spíše uškodily. Střešní plášť je starý 28 let, opraven byl naposledy v roce 1994. Oprava nosných prvků už byla nutná. Železobetonové sloupy, které nesou zastřešení haly, jeví zřetelné stopy narušení způsobené zatékáním. Na vině jsou částečně i okapy, které jsou příliš úzké. "Při vydatnějších deštích nestačí odvádět vodu, která pak přetéká a rozlévá se dovnitř haly," konstatoval Král.

Není to jediná letošní velká investice města do sportovního areálu, kde jsou kromě Svijanské arény i další sportoviště. V jejím sousedství je moderní Tipsport arena, kde hrají své hokejové zápasy extraligoví Bílí Tygři. Je tam i atletický stadion a několik fotbalových hřišť. Elektřinu a teplo pro celý areál zajišťují dvě kogenerační jednotky, které se letos po více než osmi letech nepřetržitého provozu opravovaly za 13,8 milionu korun. "Tato zakázka bude dokončena již tento týden ve čtvrtek předáním druhé jednotky do plného provozu," uvedl náměstek primátorky Jiří Rutkovský (Liberecká unie pro sport a zdraví).

Svijanská aréna potřebuje do budoucna zásadní rekonstrukci za více než 100 milionů korun. Její realizace je ale zatím v nedohlednu. Poslední významnější stavební úprava v areně byla před osmi lety, kdy na úkor hlediště vznikla druhá ledová plocha. Sportoviště je v provozu celoročně, tři čtvrtě roku pro zimní sporty a v létě pro míčové hry. Nejvíce halu využívají krasobruslaři, žáci základních škol, hokejová mládež a veřejnost. Za rok ji využije zhruba 200.000 lidí.

Napsala ČTK

Štítky Jan Král, sportoviště, Liberec, ČEZ Arena (Pardubice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilíře chátrající Svijanské arény opraví do konce září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.