Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu se bude v Libereckém kraji lyžovat opět jen na Ještědu

Počasí provozovatelům lyžařských areálů v Libereckém kraji nepřeje. V provozu je tak zatím jen jedna sjezdovka na Ještědu, na níž se lyžuje od minulého týdne. Ostatní provozovatelé doufají, že sezonu zahájí alespoň o vánočních svátcích.


"Za současných podmínek to nejde. Pokud se to změní, přimrzne, budeme moci zasněžit nebo něco připadne, tak bychom to chtěli hned pustit," uvedl starosta krkonošské obce Benecko Jindřich Mejsnar.

Meteorologové předpovídají, že pod bodem mrazu by se teploty na horách měly udržet přes den až po Štědrém dnu. Provozovatelé, které oslovila, proto věří, že o vánočních prázdninách se podaří areály částečně zprovoznit. "Uděláme vše pro to, abychom to mohli pustit. Potřebujeme dva až tři dny mrazů, chybí nám vršek," řekl Martin Martínek, majitel areálu v Kořenově - Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Ještě před týdnem předpokládal, že sezonu zahájí už nyní, tento týden ale nebylo možné skoro vůbec zasněžovat.

Na vánoční prázdniny posunul zahájení sezony i Harrachov v Krkonoších. "Potřebujeme, aby kopec zamrzl. Je to měkké, kdybychom na to pustili lyžaře, tak to bude rychle pryč," uvedl náčelník harrachovské lanovky Milan Goč. I podle něj se ale zatím nedá odhadnout, který den sezonu otevřou. V Jizerských horách by se příští týden možná mohlo začít lyžovat v areálu Černá Říčka v Desné, na Severáku v Hraběticích či Bedřichově.

Teploty pod nulou by potřeboval také liberecký areál na Ještědu, aby mohl otevřít další tratě. "U sjezdovky Pod Lany jsme kousek od spuštění. Potřebujeme den mrazů, abychom mohli nabídnout další kilometr," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Ještěd zatím nabízí večerní lyžování na 400metrovém svahu. "Zájem je vcelku slušný. Ve středu tam bylo přes sto lidí," dodal Svatoš. O víkendu bude sjezdovka F10 v provozu i přes den.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Ještěd, Liberecký kraj, sjezdovka, Vánoce, Štědrý den, Jan Svatoš, Krkonoše, Jizerské hory, Benecko, Kořenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se bude v Libereckém kraji lyžovat opět jen na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.