Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci ze zahraničí pomohou v Novém pralese na Ještědu

Dobrovolníci ze zahraničí pomohou v Novém pralese na Ještědu a při obnově mokřadů v Jablonném v Podještědí. V rámci letního workcampu New Forest 2014, který pořádá organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s libereckou Společností přátel přírody - Čmelák se do Liberce sjeli dobrovolníci z 11 zemí, aby do konce prázdnin nejen pomáhali přírodě, ale dostali také příležitost seznámit se s Libercem a jeho okolím.

"V plánu máme například sjezd na koloběžkách z Ještědu, rafting na Jizeře, návštěvu zámku Lemberk, ale také mezinárodní snídani na faře ve Vratislavicích nebo program pro děti z Dětského domova v Jablonném," řekla dnes vedoucí projektu Nina Hrčková. Dobrovolníci podle ní mají možnost přijít i s vlastními návrhy na trávení volného času. "Důležité je nejen to, aby byla odvedena poctivá práce, ale také, aby se u nás dobrovolníci cítili dobře, bavili se a odváželi si převážně pozitivní dojmy," dodala.

Skupina 14 mladých lidí ve věku od 18 do 25 let z Německa, Španělska, Maďarska, Srbska, Chorvatska, Rumunska, Ruska, Turecka, ale také až z daleké Číny, Japonska či Kolumbie, bude hlavně pomáhat v přírodě. Společně budou pracovat na pozemcích společnosti Čmelák týden v Novém pralese na Ještědském hřebeni a další týden v obnovených mokřadech v Jablonném. Náplní jejich práce bude pletí stromků, péče o lesní školku, boj s vodním plevelem nebo odklízení odpadků. "Letos se kemp koná už pojedenácté, je to pro nás obrovská pomoc, je tu spousta práce, kterou je třeba udělat," řekla Adéla Kurková ze společnosti Čmelák.

Projekt Nový prales zahájila ekologická organizace Čmelák v roce 2005 na sedmihektarovém pozemku a postupně přikupovala další plochy, až se rozrostl na dnešních 35 hektarů. Na většině pozemků rostly smrkové monokultury, které lesníci na původní louky vysázeli v 60. letech minulého století. Les byl tak hustý, že v něm prakticky nic jiného nerostlo. Podmínky se tam ale výrazně změnily. Les už není smrkovou pouští, je světlý, roste v něm tráva a objevují se i rostliny, které tam nikdo nesázel, jako jsou fialky, hluchavky či maliník. Hodně práce tam podle Kurkové odvedli právě zahraniční dobrovolníci.

Dlouholeté zkušenosti s nimi mají například i na hradě Grabštejn nedaleko Liberce. Letos tam už v červenci pomáhala desítka cizinců ze všech koutů světa. Přijeli z nedalekého Polska, ale také až z Mexika, Koreje nebo Tchaj-wanu. "Pomáhali nám především s kácením náletů a věcmi, které my sami nejsme schopni v průběhu roku ve čtyřech stálých zaměstnancích zvládnout. Přebrali třeba i obrovskou hromadu čedičů na suť a kameny, které bude možné použít na dláždění," řekla kastelánka hradu Iva Bártová. Letošní skupina byla podle ní velmi pracovitá a na hradě odvedla velký kus práce. "Je to určitě spolupráce, ve které budeme v příštích letech pokračovat," dodala kastelánka.

Napsala ČTK

Štítky Ještěd, příroda, Liberec, Jablonné v Podještědí, pozemek, Německo, Jizera, Lemberk, Španělsko, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci ze zahraničí pomohou v Novém pralese na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.